Praten tegen jezelf in de derde persoon helpt tegen stress

The Optimist 1 aug 2017 Gezondheid

We leven in een drukke wereld. Stress is dus niks nieuws. Maar hier is iets tegen te doen. Recent onderzoek van de Universiteit van Michigan is namelijk met nieuwe inzichten gekomen. Inzichten die mensen kunnen helpen beter om te gaan met stress.

Het blijkt dat zachtjes tegen jezelf praten in de derde persoon kan bijdragen aan het controleren van emoties. Waar mensen in stressvolle situaties soms de neiging hebben om hardop te praten in de eerste persoon enkelvoud (‘Ik moet rustig worden’), hebben de onderzoekers na uitgebreide tests ontdekt dat jezelf aanspreken in de derde persoon beter werkt.

Zo wordt het volgende voorbeeld gegeven. John’s relatie is net uitgegaan en hij is van streek. Als John nu aan zelfreflectie doet door in plaats van de eerste persoon (‘Waarom ben ik overstuur?’) in de derde persoon te spreken (‘Waarom is John overstuur?’), zullen de emoties minder heftig opspelen.

De onderzoekers denken dat dat komt omdat je op deze manier over jezelf gaat denken zoals je over anderen denkt, namelijk vanaf een afstandje. Dit is bewezen, omdat dezelfde hersendelen worden aangesproken als wanneer er nagedacht wordt over anderen. Deze afstand heeft een gunstige uitwerking op het beheersen van de gevoelens.

In hetzelfde onderzoek heeft men ook gekeken of praten in de derde persoon kan helpen bij het controleren van emoties tijdens het praten over pijnlijke ervaringen uit het verleden. De resultaten hier kwamen op hetzelfde neer. De hersenactiviteit bleek lager, erover praten kostte minder moeite en de persoon was minder emotioneel wanneer in de derde persoon werd gesproken. De onderzoekers noemen de resultaten belangrijk omdat ze kunnen leiden tot nieuwe toepassingen en strategieën in het controleren van emoties. Vervolgonderzoek staat al gepland.

Bron: Science Daily
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Reacties zijn gesloten.