The Optimist
The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.
Onlangs schreven we dat Groot-Brittannië heeft besloten om de houdbaarheidsdatum op voedingsmiddelen aan te passen. De data die nu op verpakkingen staat, leidt namelijk tot veel onnodige voedselverspilling. Maar hoe kun je zelf eigenlijk je producten het beste bewaren zodat ze langer goed blijven?
Voor de koelkast wordt aangeraden om deze op vier graden in te stellen. Voor de vriezer wordt min achttien graden aangeraden. Bij deze lage temperatuur hebben bacteriën en schimmels namelijk minder kans om te groeien en tevens blijven de producten langer goed.
Heb je boodschappen gedaan of ben je aan het koken? Berg de producten die kunnen bederven dan snel op wanneer je ze niet gebruikt. Laat dus niet een pak melk op het aanrecht staan, maar schenk de juiste hoeveelheid uit de verpakking en zet het pak daarna weer terug in de koelkast.
Vergeet ook niet om regelmatig je koelkast schoon te maken. Gebruik hiervoor een sopje en droog de koelkast daarna goed na. In een schone koelkast krijgen bacteriën minder de kans om uit te groeien. Ook wordt aangeraden je vriezer elke drie maanden te ontdooien.
Misschien leg je producten die in de koelkast bewaard dienen te worden op een willekeurige plek. Toch kun je ook op de indeling letten. Leg bijvoorbeeld vlees en vis op de plek waar het het koudst is: onderin de koelkast. De groenten bewaar je in de daarvoor bestemde groentela. Sausjes kun je weer beter bovenin bewaren. Zet de producten die het minst lang houdbaar zijn vooraan.
Wil je wat in de koelkast bewaren? Let er dan op dat het eten is afgekoeld en sluit het bakje met eten goed af. Wanneer je een warm gerecht in de koelkast bewaart, neemt de temperatuur in de koelkast toe. De inhoud van de koelkast kan dan sneller bederven. Ook kun je producten prima in de vriezer bewaren. Brood blijft bijvoorbeeld een maand goed in de vriezer en kip en rundvlees zelfs een half jaar. Wil je ook nog wat voor het milieu doen? Bewaar je producten dan in herbruikbare bakjes en noteer de invriesdatum op het bakje.
Ook in de Daily van vandaag:
> Waarom scholen pas om 10 uur moeten beginnen
> Op deze manier kan een voedselallergie mogelijk voorkomen worden
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Schrijf je gratis in voor onze PositiefNieuwsBrief (1 tot 3 e-mails per week). Uitschrijven kun je ieder moment door op de unsubscribe-link te klikken die onderaan iedere mailing staat.
De foto bij het artikel laat een vrolijke man zien die in z’n koelkast graait.
Daar zie ik ook TOMATEN liggen… en voor zover ik het weet, horen tomaten buiten de koelkast, doch wel op een koele plek, bewaard te worden…
Citrusvruchten en aardbeien een uurtje laten weken in een badje van water met een flinke scheut azijn, dat voorkomt dat de producten gaan schimmelen.
Scherp David, tomaten verliezen inderdaad hun smaak in de ijskast. En op de foto ligt ook een avocado: die vindt het eigenlijk ook te koud in de ijskast. Jij bent goed bezig, bij jou blijft alles zeker lang goed!
– The Optimist