Op deze manier kan een voedselallergie mogelijk voorkomen worden

The Optimist 18 dec 2017 Gezondheid

Wanneer het voor een vrouw mogelijk is om naar haar bevalling borstvoeding te geven, brengt dit vele gezondheidsvoordelen met zich mee, zowel voor moeder als kind. Zo schreven wij onlangs al dat kinderen die borstvoeding kregen een lagere bloeddruk hebben en als kleuter minder dik zijn: voorwaarden om hart- en vaatziekten te voorkomen. Echter heeft borstvoeding nog veel meer voordelen.

Naast dat borstvoeding hart- en vaatziekten kan voorkomen, kan het ook beschermen tegen een voedselallergie. Een voedselallergie wordt veroorzaakt door allergenen in een product. Allergenen zijn eiwitten die een allergische reactie kunnen opwekken. Niet alleen voedingsmiddelen (zoals ei, soja, pinda, vis en mosterd) bevatten allergenen. Ook zijn er inhalatieallergenen, die in het lichaam terechtkomen via het ademen, bijvoorbeeld huidschilfers van huisdieren en stuifmeel. Tevens bestaan er contactallergenen. Deze komen binnen via de huid, bijvoorbeeld via cosmetica.

Het eten van allergenen tijdens de zwangerschap

Uit onderzoek blijkt dat wanneer tijdens de zwangerschap producten met allergenen worden gegeten, het kind beschermd wordt tegen voedselallergieën, dit is met name zo wanneer borstvoeding wordt gegeven. Dit onderzoek is eerst gedaan met muizen. Wanneer toekomstige moedermuizen allergieopwekkende voeding kregen, werden beschermende antistoffen gevonden in de moedermelk, met als gevolg dat de nakomelingen tolerant werden voor de allergene voeding. Dit effect was kleiner wanneer de jonge muizen wel werden blootgesteld aan de allergenen toen zij nog in de baarmoeder zaten, maar niet werden blootgesteld via de melk die zij kregen. De combinatie van blootstelling in de baarmoeder én via borstvoeding zou volgens Oyoshi, universitair docent kindergeneeskunde, dan ook de optimale stimulans zijn voor voedseltolerantie.

Meer onderzoek is nodig

Natuurlijk is het nog de vraag of dit beschermingsmechanisme ook voor mensen geldt. Oyoshi en haar collega’s proberen dit nu te onderzoeken door de moedermelk van actief borstvoeding gevende moeders te vergelijken met elkaar. Omdat een allergeen een ernstige, tot levensbedreigende reactie kan uitlokken, is het nog even wachten op de resultaten van deze onderzoeken.

Ook in de Daily van vandaag:
Waarom scholen pas om 10 uur moeten beginnen
Met deze 5 tips blijven je boodschappen langer goed

Bron: Leefbewust
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie