Lichter leven weektip #3: Zoek vervulling

The Optimist 25 mrt 2019 Zingeving

Iedere week geeft schrijfster en coach Nannet van der Ham een lichter leven tip om de maandag zonnig tegemoet te treden! De derde tip: zoek vervulling.

DOOR: NANNET VAN DER HAM

Op Facebook kwam ik een uitspraak tegen die mij raakte: ‘Nee, we hebben niet méér slaap nodig. Het is onze ziel die moe is, niet ons lichaam. We hebben de natuur nodig. We hebben magie nodig. We hebben avontuur nodig. We hebben vrijheid nodig. We hebben de waarheid nodig. We hebben stilte nodig. We hebben niet meer slaap nodig, we moeten wakker worden en gaan leven.’

De uitspraak is van Brooke Hampton en stond op www.barefootfive.com. Met andere woorden: het is niet alleen een (over)vol leven dat ons parten kan spelen, maar dat kan ook een léég leven zijn. Dit herinnerde mij aan de oefening die ik vaak met mijn retreat deelneemsters doe en graag hier met jou deel. Pak een pen en een stuk papier en:

1. Vul deze eerste zin aan met jouw eigenschappen, jouw eigen-aardigheden: ‘Ik ben … ’ Voorbeelden: sportief, introvert, een gevoelsmens et cetera.

2. Vul deze tweede zin aan met jouw liefhebberijen: ‘Ik hou van …’ Voorbeelden: koken, praten, wandelen et cetera.

3. Vul deze derde zin aan met jouw wensen en dromen: ‘Ik zou graag …’ Voorbeelden: een wereldreis maken, Spaans leren, uitslapen et cetera.

Leven bezielen

Dit is een simpele en effectieve manier om je ziel energie te geven – je te bezielen – want de woorden waarmee je de drie zinnen hebt aangevuld, zijn stuk voor stuk ingrediënten die bij jou horen en die jouw hart en ziel vervullen van vreugde.

Mijn woorden zijn: (1) sportief, leergierig, nieuwsgierig, geïnteresseerd, (2) zwemmen, lezen, dansen, praten, (3) een boek schrijven, een vrolijk evenement organiseren. En ja, alleen al de woorden maken me blij, laat staan als ik ze ga uitvoeren!

Wakker maken

Wil jij minder volheid en meer vervulling in je leven? Meer ruimte en minder leegte? Maak dan bovenstaande zinnen af. Zorg dus dat deze ingrediënten heel vaak, het liefst dagelijks, in je leven voorkomen. Maak daar tijd voor en geef er prioriteit aan. Deze ingrediënten raken de essentie van jouw leven.

Ze maken je wakker, geven je energie en zorgen voor het magische besef dat volheid en leegte plaats hebben gemaakt voor vervuldheid en ruimte.

Lees Lichter Leven tip #2: Diepe voldoening door doelzaamheid

Nannet van der Ham – lichter leven

Nannet van der Ham helpt mensen om hun kracht, richting en levenslust te (her)vinden. Haar credo is Power – Purpose – Pleasure. Ze stimuleert anderen middels haar boeken, waaronder de tijdloze Lichter Leven kalender en het geven van cursussen en retreats. Haar gereedschappen zijn haar expertises. Ze is pilatesinstructeur, reikitherapeute, mannenfluisteraar, coach en RAKtivist. Klanten noemen haar ook wel ‘de feel good coach’ vanwege haar lichte aanpak: ‘een lichter hoofd, een lichter lijf, een lichter leven’. www.nannet.net

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

2 reacties op “Lichter leven weektip #3: Zoek vervulling”

  1. De DAIMA Lama; slaap is de beste meditatie.

    Nou een daagje ( ouderwetse) zondags rust werkt ook heilzaam hoor. Hetzij doordeweeks 1 off day, aangezien ik zelf ook nogal eens dienst heb op zondag, ben ik zeker genoodzaakt die dag door de weeks te pakken; lekker relaxd! En op blote voeten gaan aarden tijdens tai chi is ook verbindend met de natuur.

Geef een reactie