Lichter leven weektip #2: diepe voldoening door ‘doelzaamheid’

The Optimist 18 mrt 2019 Zingeving

Iedere week geeft schrijfster en coach Nannet van der Ham een lichter leven tip om de maandag zonnig tegemoet te treden! De tweede tip: diepe voldoening door ‘doelzaamheid’.

DOOR: NANNET VAN DER HAM

Zondagmiddag overviel mij een gevoel van doelloosheid. Ik zou het ook verveling kunnen noemen, of lusteloosheid. Maar het was meer. ‘Waar ben ik nou eigenlijk mee bezig?’, vroeg ik mij af en van het antwoord werd ik niet blij. Eigenlijk kwam er geen antwoord want ‘het huis netjes maken’, ‘de was wegwerken’ en ‘mijn bankzaken regelen’ zijn weliswaar noodzakelijk, maar een doel?

Ik voelde een latente behoefte aan doelzaamheid en was nieuwsgierig of dat woord überhaupt bestond. Nee, in de Nederlands taal niet. In het Vlaams-Nederlands wel, maar ik kwam het alleen tegen in Vlaamse teksten van voor 1960. Hmm. Toen ik het antoniem van ‘doelloosheid’ op mijn pc opzocht vond ik ‘ambitie’, maar dat is te sterk en eigenlijk vind ik doelzaamheid veel mooier. Hierbij pleit ik voor herintreding van dat verloren woord.

Doel in het leven

De toon was voor mij gezet en toen ik ‘doel in mijn leven’ intikte, ging er een wereld open en wist ik een uur later waar ik mee bezig wilde zijn: met het opruimen van mijn buurt. Ik gaf me op voor de maandelijkse Trash walk in de omgeving, veegde de lift in mijn flat schoon en gooide alle reclamefolders die in de hal lagen in de papierbak. Diepe voldoening en doelzaam!

Zoek jij een nieuw doel in je leven en wil je een verschil maken in de wereld? Tik de woorden letterlijk in op de internetzoekmachine en kijk welke resultaten tevoorschijn komen. Andere doelen: leer EHBO, ga bij de vrijwillige brandweer, word assistent bij een sportclub, voeg je bij een politieke partij (of richt er een op) of meld je aan als vrijwilliger via www.vrijwilligerswerk.nl.

Lees Lichter Leven tip #1: koester de erfstukken die je hebt

Nannet van der Ham – lichter leven

Nannet van der Ham helpt mensen om hun kracht, richting en levenslust te (her)vinden. Haar credo is Power – Purpose – Pleasure. Ze stimuleert anderen middels haar boeken, waaronder de tijdloze Lichter Leven kalender en het geven van cursussen en retreats. Haar gereedschappen zijn haar expertises. Ze is pilatesinstructeur, reikitherapeute, mannenfluisteraar, coach en RAKtivist. Klanten noemen haar ook wel ‘de feel good coach’ vanwege haar lichte aanpak: ‘een lichter hoofd, een lichter lijf, een lichter leven’. www.nannet.net

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Eén reactie op “Lichter leven weektip #2: diepe voldoening door ‘doelzaamheid’”

  1. Ik begrijp helemaal wat je bedoelt Nannet,
    eigenlijk is het onder een noemer te brengen…. kom in aktie, doe

Geef een reactie