Lichter leven weektip #1: Koester de erfstukken die je hebt

The Optimist 11 mrt 2019 Zingeving

Iedere week geeft schrijfster en coach Nannet van der Ham een lichter leven tip om de maandag zonnig tegemoet te treden! De eerste tip: koester de erfstukken die je hebt. Dit zal meer brengen dan je denkt.

DOOR: NANNET VAN DER HAM

Gisteravond zat ik uren te poetsen op de zilveren gebakvorkjes van mijn oma. Oma overleed lang geleden en het kartonnen bestekdoosje stond jaren te verstoffen in mijn kelder. Bij het zoeken naar mijn schaatsen viel het op de grond en werd ik verdrietig van de doffe aanblik van de tien zilveren met bloemetjes geornamenteerde vorkjes.

Onder het mom van opruimdeskundige Marie Kondo die zegt: ‘Vraag je bij spullen altijd af: geeft het mij vreugde?’, bedacht ik me dat het gebruiken van deze vorkjes mij inderdaad vreugde zou schenken. Dus kocht ik een tube glanspoets, scheurde een oud laken in stukken en was een avond zoet.

Vergeten herinneringen

Niet alleen de glimmende vorkjes maakten mij blij, ook de arbeid zelf. Het ritmische poetsen, de geur, de focus op elk randje en hoekje én niet te vergeten de herinneringen die terugkwamen. Oma maakte altijd een feestje van onze bezoekjes. Dan kocht ze tompouces bij de HEMA, liet mij op de keukenstoel klimmen om de chique gebakbordjes te pakken en aten we als in een echte tearoom taart met thee, opgediend op porselein met een zilveren vorkje. Om het idee alleen al; dat ik dat oma-ritueel bij mijn gezin zou introduceren, moest ik glimlachen.

Koester de erfstukken

Hoe duur of goedkoop de erfstukken ook zijn, voor jou kunnen het ook waardevolle herinneringen zijn die vreugde schenken als je terugdenkt aan de tijd waaruit ze komen of de persoon van wie je ze kreeg. Herstel erfstukken in ere: maak ze schoon, draag ze, gebruik ze, zet ze neer of hang ze op een mooi plekje.

Nannet van der Ham – lichter leven
Nannet van der Ham helpt mensen om hun kracht, richting en levenslust te (her)vinden. Haar credo is Power – Purpose – Pleasure. Ze stimuleert anderen middels haar boeken, waaronder de tijdloze Lichter Leven kalender en het geven van cursussen en retreats. Haar gereedschappen zijn haar expertises. Ze is pilatesinstructeur, reikitherapeute, mannenfluisteraar, coach en RAKtivist. Klanten noemen haar ook wel ‘de feel good coach’ vanwege haar lichte aanpak: ‘een lichter hoofd, een lichter lijf, een lichter leven’. www.nannet.net
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie