Leef jij al zonder afval?

The Optimist 31 mei 2022 Natuur & Milieu

Leef jij al zonder afval? Geen paniek als dat niet het geval is, het is namelijk nooit te laat om daar verandering in te brengen. Vanaf maandag 30 mei tot en met zondag 5 juni is het de Week Zonder Afval, een goed moment om jouw weggooi-gedrag onder de loep te nemen.

Start bij het begin

Kijk eens naar jouw prullenbak. Had al het afval dat je daarin weggooide voorkomen kunnen worden? Misschien raak je overweldigd, maar bedenk dan dat niemand een finish kan halen zonder te starten. Elimineer stap voor stap een verpakking uit jouw dagelijks leven. Kun je bijvoorbeeld voortaan onverpakte tomaten kopen, in plaats van die mooie cherrytomaten in een bakje of trostomaten op een kartonnetje? Begin daar de komende weken dan eens mee. Maak om te beginnen een overzicht van de spullen die je koopt voor eenmalig gebruik, zo weet je precies welk product aan de beurt is om te vervangen voor een duurzamere optie. Kartonnen rietjes? Wegwerpbordjes en bestek? Die mogen ook op je lijstje om er een duurzamer alternatief voor te vinden.

Klaar voor de volgende stap?

Vind je het lastig om verpakkingen en spullen voor eenmalig gebruik te schrappen uit jouw wekelijkse aankopen en boodschappen? Er zijn alternatieven die je hierbij kunnen helpen. Zo is er bijvoorbeeld Pieter Pot, een boodschappenbezorgservice die producten levert zonder verpakkingsmateriaal. Loop je liever zelf in een winkel, maar lukt het je niet om onverpakt spul te kopen? Kies dan zoveel mogelijk voor recyclebare of biologisch afbreekbare verpakkingen. Zorg voor een plek in huis, of zoek containers in de buurt waar je daadwerkelijk afval kunt scheiden en composteren.

Ga nog een stapje verder

Wanneer het je lukt om bewust producten te kopen waarvan niets weggegooid hoeft te worden, scheelt dat je op jaarbasis al flink wat afval. Een volgende stap is om spullen te kopen die je tegelijkertijd redt van de afvalberg – en die je alleen koopt wanneer je het nodig hebt natuurlijk. Denk aan een kastje van de kringloop, gereedschap via Marktplaats of kleding via Vinted. Koop je liever nieuwe spullen? Er zijn steeds meer merken die voornamelijk gebruikmaken van gerecycled materiaal.

Motivatie nodig?

De afgelopen jaren publiceerden we meerdere artikelen over een afvalvrij leven en de zero waste lifestyle. Laat je erdoor inspireren. Lees bijvoorbeeld ook eens:
Voedsel als zero-waste verpakking
Op zero waste ontdekkingsreis
Zero-waste handleiding
Zo verspil je minder voedsel

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie