Voedsel als zero waste verpakking

The Optimist 23 aug 2021 Natuur & Milieu

Het maken en recyclen van verpakkingsmaterialen is vaak belastend voor het milieu. Een nieuwe trend die hier een positieve draai aan geeft is het inzetten van voedsel als verpakking. The Optimist presenteert twee zero waste-ontwerpen: een honingpot van bijenwas en een frietzak van aardappelschillen.

Honingpot van bijenwas

De Litouwse ontwerper Aurimas Kadzevičius bedacht de Bee Loop. Met deze eetbare, antibacteriële, zero waste honingpot, won hij de Adobe Sustainable Design of the Year Award.
De honingpot van Kadzevičius bestaat uit bijenwas, het spul waar bijen honingraten mee bouwen. Wanneer je de honing op hebt, kun je de bijenwas gebruiken of lever je de pot weer in bij de imker. Deze zal de bijenwas teruggeven aan de bijen. Naast de bijenwas, bestaat de verpakking uit een organisch linnen touwtje. Hiermee gaat de pot gemakkelijk open.

Frietzak van aardappelschillen

Ook de Italiaanse ontwerpstudenten Simone Caronni, Paolo Stefano Gentile en Pietro Gaeli gingen met voedsel aan de slag. Ze realiseerden zich hoeveel aardappelschillen we jaarlijks weggooien. Van het zetmeel en de vezels uit aardappelschillen ontwierpen ze een frietzak: de Peel Saver.
Deze puntzak is volledig gemaakt van aardappelafval en is daardoor biologisch afbreekbaar. Wanneer je frietje op is, gooi je de verpakking op de composthoop, in de groenbak of voer je het aan de meeuwen die toch al om je patatje heen cirkelden.

Wil je zelf ook een bijdrage leveren aan het milieu? Lees in deze daily hoe je een zero waste leefstijl start.

Bronnen: Beeloop.it, Paolostefanogentile.it

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie