Last van stress? Pak eens de stofdoek!

The Optimist 20 okt 2018 Samenleving

Ben jij een opgeruimd type? Dan is de kans groot dat je een laag stressniveau hebt. Want niets is zo veilig en voorspelbaar dan een opgeruimd en schoon huis. Heb je juist last van stress? Misschien is het dan toch een goed idee om die boekenplankjes eens af te stoffen en de dweil erbij te pakken.

Als we stress ervaren komt dat grotendeels door het gevoel geen grip te hebben op onze omgeving. Om onze stressniveaus naar beneden te brengen, moeten we dus enige controle voelen. Volgens onderzoek van de universiteit van Zuid-Californië kan een potje schoonmaken daarbij helpen. Dit komt omdat schoonmaken ons een gevoel geeft dat we controle hebben over onze omgeving. ‘Ons leven zit boordevol onzekerheden en van veel dingen hebben we de uiteindelijke afloop niet in de hand. Maar gelukkig kunnen we wel bepalen hoe schoon onze woning is. Bovendien is het ook zo dat rommel in huis erg afleidend werkt, en ervoor kan zorgen dat we steeds het gevoel hebben dat er nog heel wat karweitjes op ons liggen te wachten. Wat op zijn beurt ook weer voor de nodige stress zorgt’, meldt assistent professor Darby Saxbe.

Poets onzekerheid weg

Om te verklaren waarom schoonmaken stress vermindert, kunnen we kijken naar de evolutie. We zijn namelijk gehecht aan rituelen, omdat we een voorkeur hebben voor voorspelbare situaties. Zo willen we van tevoren graag weten wat er gaat gebeuren. Deze controle vergroot onze kans op overleven. Een opgeruimd huis geeft ons dat gevoel van controle veiligheid. Stress en angstgevoelens nemen hierdoor af.

Sta je al een tijdje te poetsen en word je echt niet minder gestrest van je schone, opgeruimde huis? Dan ben je waarschijnlijk ongeorganiseerd van karakter. Geen paniek, je kunt je stress ook op andere manieren verminderen. Probeer bijvoorbeeld eens je hersenen te ontstressen met bepaalde muziek.

In het artikel dat we daarover schreven, volgens onderzoekers bestaat er namelijk muziek waar iedereen ontspannen van wordt. Of lees Negen manieren om meer rust te vinden.

Bron: Het Laatste Nieuws
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie