De hersenen ontstressen? Dat doe je zo!

The Optimist 9 jan 2018 Gezondheid

Stress is beroepsziekte nummer één in Nederland. Er wordt steeds meer van ons verwacht en daarom kan het wel eens lastig zijn om je staande te houden in deze maatschappij. Gelukkig blijkt er een manier te bestaan om effectief om te gaan met deze stress.

Wanneer iemand last heeft van een burn-out, is er een conflict in de hersenen tussen het bewustzijn en het onderbewustzijn. Het onderbewustzijn wordt emotioneel aangestuurd en bepaald wat iemand gelukkig maakt. Het bewustzijn wordt rationeel aangestuurd en voelt de druk van wat er nog allemaal moet gebeuren. Wanneer het bewustzijn geen rekening houdt met het onderbewustzijn, liggen zij in conflict en ontstaat er stress. Wanneer dit voor een langere periode aanhoudt kan dit er voor zorgen dat iemand overspannen raakt of in een burn-out belandt.

Het positieve effect van muziek op het brein

Voeding en beweging hebben veel invloed op onze gemoedstoestand. Wanneer je gezond eet en regelmatig beweegt, zul je merken dat je meer aan kunt en lekkerder in je vel zit. Maar er is nog een manier om brein te laten ontstressen. Jacqueline de Braal-Schouten, oprichter van het Stressexpertisecentrum, pakt burn-outklachten bij de oorzaak aan. Muziek speelt hierbij een belangrijke rol. Het blijkt namelijk dat zowel het maken van muziek als het luisteren naar muziek de neuroplasticiteit bevordert. Deze neuroplasticiteit is het vermogen dat het brein heeft om zich aan te passen en opnieuw te organiseren. Zo zorgt het luisteren naar muziek voor een gelijktijdige stimulatie van de verschillende delen van je brein. Dit bevordert het geheugen en wordt er minder stress ervaren. Daarnaast zorgt muziek voor de activatie van het gelukshormoon dopamine en endorfine. Dit zorgt ervoor dat we een geluksgevoel kunnen ervaren bij het luisteren van muziek. En luister dan vooral naar het nummer Weightless van Marconi Union. Dit is volgens onderzoekers namelijk één van de meest rustgevende nummers die er bestaat.

Ook in de Daily van vandaag:
Blockchain-project geeft daklozen een identiteit
Doorbraak in behandeling agressieve lymfeklierkanker

Bron: Het kan wel
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

2 reacties op “De hersenen ontstressen? Dat doe je zo!”

 1. De invloed van muziek is al zeer lang bekend. We zijn inmiddels wel een paar stappen verder, bijvoorbeeld met het gebruik van specifieke resonanties om te ont-stressen. Muziek kan dan een drager zijn.
  In het boek ‘Nooit meer Stress’ (Onno Nieveen, Symbolon 2016) een beschrijving. Deze methode wordt in oorlogsgebieden van Centraal Afrika al jaren succesvol gebruikt om oorlogsslachtoffers te ondersteunen. Het gaat overigens niet alleen om PTSS, maar ook om endemische ziektes als malaria, waarbij uiteraard verschillende resonanties worden gebruikt.
  Denkrichting om deze resonantietechniek te ‘plaatsen’: homeopathie 2.0

  Op onderstaande websites is voor iedereen overigens een ‘ontstress’ mp3 beschikbaar, gratis.
  Zie http://www.nooitmeerstress.nl en http://www.maxmyperformance.nl

 2. Beste Onno,

  Wat mooi om te horen dat jullie alweer verder hiermee zijn!
  Interessant, wij gaan ons hier eens in verdiepen. En bedankt voor de tip!

  – The Optimist

Geef een reactie