Blockchain-project geeft daklozen een identiteit

The Optimist 9 jan 2018 Economie

Maar liefst drie miljard mensen ter wereld zijn niet aangesloten bij een bank. Deze gigantische hoeveelheid mensen is hierdoor buitengesloten van het mondiale financiële systeem. Dankzij bedrijven die blockchaintechnologie op een goede manier inzetten hoeft dit niet langer zo te zijn.

Een mooi voorbeeld van een bedrijf dat blockchain inzet om daklozen te voorzien van een digitale identiteit is Blockchain for Change. Dit bedrijf ontwikkelde een app genaamd Fummi waarmee de kansarmen gebruik kunnen maken van financiële services. De Android SmartID-app is gebaseerd op blockchaintechnologie. De app bestaat uit een digitale identiteit en een zogenaamde smartwallet en is een soort marktplaats voor dienstverleners en gebruikers van de app. Dat laatste moet ervoor zorgen dat de lijn tussen dienstverleners en de mensen die het nodig hebben korter en efficiënter wordt. Daarbij is een blockchainsysteem waterdicht en kan er bijvoorbeeld niet gefraudeerd worden in dienstverlening. Iets dat in Amerika met flinke bedragen wel gebeurt in het voedselbonnenprogramma.

Een steun in de rug voor daklozen

Het blockchain-project wordt uitgerold in New York. Zo’n 3.000 daklozen krijgen een smartphone met daarop Fummy geïnstalleerd. Voor de mobieltjes werkt Blockchain for Change samen met Life Wireless, een bedrijf dat telefoons beschikbaar stelt voor mensen met een laag inkomen. Deze mobieltjes worden gesubsidieerd met geld van de staat. Het uitdelen van de smartphones begint in het stadsdeel The Bronx. Voor iedere dakloze die een mobieltje ontvangt wordt een eigen blockchain-identiteit aangemaakt in het system van de app. Als een dakloze eenmaal in het Fummi-systeem staat, kan hij een account openen om daar geld op te ontvangen. Iedere transactie komt terecht in een overzicht. Zo laat Fummi zien wanneer iemand heeft ingecheckt bij een daklozenopvang en hoeveel er is betaald voor een douche, een knipbeurt of kleding. Ook wordt het resterende saldo van de gebruiker weergegeven.

Met Fummi hoopt Blockchain for Change daklozen een boost te geven zodat zij een stabiel en financieel zeker leven kunnen opbouwen.

Ook in de Daily van vandaag:
> Doorbraak in behandeling agressieve lymfeklierkanker
> De hersenen ontstressen? Dat doe je zo!

Bron: Springwise
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

2 reacties op “Blockchain-project geeft daklozen een identiteit”

  1. er wonen ongeveer 7,5 miljard mensen op aarde, hoezo kunnen er dan 3 biljoen(?) mensen niet aangesloten zijn bij een bank? Pas op met te letterlijke vertalingen uit het Engels!

  2. Beste Eric,

    Scherp! Wij hebben het meteen aangepast. Bedankt voor je oplettendheid!

    – The Optimist

Geef een reactie