Kim Jung Un kan bijdragen aan verder uitbannen nucleaire wapens

The Optimist 10 okt 2017 Samenleving

Door de toenemende druk van China en Rusland in de VN worden Noord- en Zuid-Korea gedwongen allebei hun atoomprogramma stop te zetten.

Met spanning volgen we de ontwikkelingen tussen de ‘dwerg’ Noord-Korea en het reusachtige Amerika. Op dit moment is het wel een dwerg met een flinke hamer, mogelijk zelfs een waterstofbom. Vanuit de optiek van Kim Jung Un een noodzakelijk wapen, om zich tegen de buitenlandse druk af te zetten. Maar in Zuid-Korea staat een leger met tienduizenden Amerikaanse soldaten. Soldaten die regelmatig oefenen met het leger van Zuid-Korea. Die inzet lijkt gigantisch voor een onbelangrijk land als Noord-Korea met een onbeduidende economie. Het punt: een heel strategische ligging.

Trump aan tafel krijgen

Helaas moet de spanning ook hier kennelijk eerst ten top voordat iedereen de redelijkheid van overleg inziet. Of we het leuk vinden of niet: Kim en zijn regime zullen alles doen om te overleven. De sleutel ligt bij Noord- en Zuid-Korea. Kim zal moeilijk te overtuigen zijn dat de internationale gemeenschap het non-proliferatieverdrag serieus neemt en geen nucleair Noord-Korea kan accepteren. Zuid-Korea zal Trump aan tafel moeten krijgen en de zorgen van Kim weg moeten nemen voordat daar een stap wordt gezet.

Het echte probleem is namelijk het gerucht – dat maar niet ontkracht wordt – dat in Zuid-Korea nucleaire wapens aanwezig zijn. De ouderen die dit lezen weten vast nog wel hoe dit in de jaren zestig en zeventig ook in Nederland een publiek geheim was. Vanzelfsprekend is China daar niet van gediend, nucleaire wapens op een afstand van Beijing, niet verder dan Cuba van Florida ligt, zijn een bedreiging voor het land.

VN-resolutie zet extra druk op Kim

De VN heeft de ene na de andere resolutie aangenomen om meer en meer druk uit te oefenen op Kim Jung Un. Maar Kim gaat door. In China wordt dat niet gezien als begging for war zoals VN-ambassadeur voor de Verenigde Staten Haley. Lu Chao, Noord-Korea kenner in China benadrukte dat oorlog tegen de belangen van alle betrokken landen in gaat. De intentie van oorlog is -wat hem betreft- dus niet zozeer de kwestie. Ondertussen gaat Kim door met testen.

Het goede nieuws is nu dat de nieuwe VN-resolutie duidelijk extra druk op Kim zet om te stoppen met zijn gevaarlijke kernwapenprogramma. Nog veel belangrijker is dat China (en Rusland) daarbij hebben bedongen dat deze resolutie geheel dient te worden geïmplementeerd. Dus inclusief het vinden van een oplossing middels dialoog en het atoomwapenvrij maken van de regio.

De dialoog is belangrijk en de enige oplossing. Dat is het goede deel van de nieuwe VN-resolutie. In de hoop daarbij niet alleen de veiligheid in de regio te verbeteren, maar ook de levensomstandigheden van de mensen in Noord Korea. De nieuwe VN-sancties maken de druk nu groter, maar gaan gepaard met de afspraak tot het inzetten op dialoog. Laten we hopen dat die dialoog serieus wordt opgepakt.

Ook in de Daily van vandaag:
Buiten slapen in de kou is gezond, ook als het vriest
De kracht van de mensen in Las Vegas

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Reacties zijn gesloten.