Kalknagels, kun je ze zelf behandelen?

The Optimist 10 jan 2018 Gezondheid

Kalknagels, ze zien er niet altijd even sierlijk uit en je kunt je er onzeker door voelen. Zelfs in de winter kan dit gevoel opspelen als je bijvoorbeeld naar het zwembad gaat om baantjes te trekken. Maar hoe ontstaan kalknagels eigenlijk en wat kun je er zelf tegen doen?

Een kalknagel wordt veroorzaakt door een schimmel die de huid binnendringt. Het gevolg hiervan is dat er een schimmelinfectie ontstaat. Vaak gaat het om schimmels uit de groep dermatophyten. Dermatophyten zijn schimmels die vaak in vochtige ruimtes aanwezig zijn, zoals in de douche, sportschool, sauna en het zwembad. Wanneer je in aanraking komt met de schimmels hoeft er niet altijd een infectie te ontstaan. Wel ontstaat er sneller een infectie bij een verlaagde weerstand of als bijvoorbeeld de huid of nagels beschadigd zijn. Gelukkig is deze schimmelinfectie bij het grootste deel van de mensen vrij onschuldig, maar toch kun je er van balen omdat het er niet fraai uitziet.

Gele, bruine of groene nagelranden

Een kalknagel kun je herkennen aan de verkleuring van de nagelranden, deze kleuren namelijk geel-, bruin- of groenachtig. Ook komen er kleine vlekjes op de nagels. Dit is nog maar het begin. Later kan de nagel namelijk helemaal gaan verkleuren naar geelwit of geelbruin. Ook kan de nagel dikker worden en sneller afbrokkelen, soms zelfs zo erg dat de hele nagel kan loslaten.

Kalknagels (zelf) behandelen

Gelukkig kun je een kalkhandel behandelen, wel moet je hiervoor even doorzetten. Je kunt er voor kiezen om de schimmel op een uitwendige manier te behandelen of op een inwendige manier. In het laatste geval wordt er gekozen voor medicijnen, echter kunnen deze weer voor bijverschijnselen zorgen. Wanneer voor de uitwendige manier wordt gekozen, zijn er tal van producten op de markt die beweren kalknagels te doen laten verdwijnen, zoals bepaalde poeders, oliën en andere speciaal ontwikkelde nagelvloeistoffen. Ook kun je er voor kiezen om zelf de nagel te behandelen, maar dit kan erg lastig zijn en heeft veel tijd nodig. Zo kan het bijvoorbeeld helpen om de nagel met azijn te behandelen. Azijn is namelijk zuur, en hier houden schimmels niet van. Dep daarom bijvoorbeeld twee keer per dag je nagels met een watje gedrenkt in pure azijn of laat je nagels elke dag even weken in azijn. Ook Tea Tree Olie zou door zijn hoge zuurgraad en antibacteriële eigenschappen een goed middel zijn. Vergeet daarnaast ook niet om je voeten schoon en droog te houden en voeten niet met zeep te wassen. Droog je voeten dan ook goed af en draag schone sokken, het liefst van wol of katoen.

Heb jij nog een tip om op een natuurlijke manier van kalknagels af te komen?

Ook in de Daily van vandaag:
> Oprah’s toespraak met presidentiële allure
Nooit meer slaapproblemen met behulp van je smartphone!?

Bron: Kalknagel.eu
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

16 reacties op “Kalknagels, kun je ze zelf behandelen?”

 1. Azijn werkt goed in combinatie met Vicks vaporub. Nagelriemen en onder nagelrand dagelijks goed insmeren.
  Na jaren verschijnt er eindelijk weer een mooie roze nagel. Wel doorzetten want het duurt maanden voordat de gehele lelijke zwarte nagel is uitgegroeid. Maar het groter groeiende roze gedeelte is een enorme stimulans. Succes. Gr. Arenda over de nagel van Klaas

 2. Wat moeten we met dit artikel ? Een rondje langs het schier oneindige aantal forumdiscussies over dit onderwerp maakt al snel duidelijk dat al die huismiddeltjes (azijn, teatree, knoflook, dampo, etc.) vrijwel nooit tot enig resultaat leidt. Zelfs Hans Sibbel (Lebbis) maakte zich er kwaad over in één van zijn laatste (want onlangs op tv uitgezonden) cabaretprogramma’s.

 3. Ik ben na twee jaar een aardig eind op de goede weg naar twee kalkvrije nagels.
  Met vaak azijn en als mijn huid daarvan gaat protesteren dampo op de nagel smeren. Dampo bestaat net als vaporub voor een groot deel uit eucalyptus, menthol en kamfer. Ik ben benieuwd welke stof van die drie de werking heeft van schimmelbestrijding.

 4. Ik heb alle huis-tuin en keukenmiddeltjes al geprobeerd. Vaporub, azijn, maandenlang. Bij mij sloeg niets aan.

 5. Tip: eerst van de nagel het verkleurde gedeelte afveilen tot een heel dunne nagel waardoor de vloeistoffen heen kunnen dringen om de schimmel te bereiken. ( wel hygiënisch werken)§

 6. Beste Lysbet,

  Wat vervelend om te horen dat deze huis-tuin en keukenmiddeltjes u niet hebben geholpen.
  Misschien zit er tussen de reacties nog een waardevolle tip voor u bij!

  – The Optimist

 7. Beste Jet,

  Wat goed om te horen dat u op de goede weg bent! Het vraagt inderdaad veel tijd.
  Bedankt voor de tip over dampo! Inderdaad een goede vraag, wij gaan ons hier eens in verdiepen.

  – The Optimist

 8. Beste GeeVee,

  Het vergt veel tijd en doorzettingsvermogen om van die vervelende kalknagels af te komen. De een heeft wel baat bij de huis-tuin-en-keukenmiddeltje, de ander helaas niet.
  Gelukkig lezen wij tussen de reacties dat mensen toch wel positieve ervaringen hebben! Hier staan ook nog interessante tips tussen.

  – The Optimist

 9. voor kalknagels gebruik dagelijks “Betadine” oplossing; het nieuwe jodium voor wondverzorging. opbrengen met wattenstaafje over de nagels. gelijk tussen de tenen om alle schimmels te weren. Ook deze methode langdurig volhouden. ‘s-avonds voor het slapen gaan werkt het beste. Bij schimmels altijd langer doorbehandelen. op den duur alleen nog de nagel regelmatig behandelen tot het uitgegroeid is. Verder je voeten het hele jaar goed verzorgen!
  Groet, Ton

 10. Jarenlang had ik last van een schimmelnagel. 2x medicijnkuur, azijn, andere huismiddeltjes, niets hielp. Zelfs informatie gevraagd voor laserbehandeling; dit zou alleen maar geld gaan kosten en ik zou er geen baat bij hebben. Sinds een aantal maanden gebruik ik “Solution Spray” van HFL Laboratories (via mijn pedicure). Langzamerhand verdwijnt de schimmel (ik had zelfs gaatjes in de nagel) en komt er een gezonde nagel. Voor mij is dit een wondermiddel.

 11. Beste Miny,

  Wat fijn dat je eindelijk een middel hebt gevonden dat wel werkt voor jou.
  Bedankt voor het delen!

  – The Optimist

Geef een reactie