Nooit meer slaapproblemen met behulp van je smartphone!?

The Optimist 10 jan 2018 Gezondheid

Ken je dat? Dat je maar moeilijk in slaap kunt komen. Of misschien word je tijdens de nachtrust juist veel wakker of lig je voor de wekker gaat een paar uur naar het plafond te staren. Slaapproblemen, het is heel vervelend en het kan je echt leegzuigen. Misschien zelfs zonder dat je het door hebt. Neurowetenschapper Els van der Helm lanceerde daarom een app, genaamd Shleep, de digitale slaapcoach.

Veel mensen kampen met slaapproblemen, maar niet iedereen heeft dit altijd door of ziet de gevolgen van een slaaptekort in. Een slaaptekort verandert je humeur in negatieve zin, je voelt je minder energiek en krijgt meer trek en hebt zin om te snaaien. Shleep zou hier verandering in moeten brengen. Deze app laat de gebruiker namelijk het belang van een goede nachtrust inzien. En dit blijkt soms hard nodig te zijn. Met behulp van workshops laat Els van der Helm deelnemers namelijk berekenen hoeveel slaap zij missen. Soms is dit wel vijftien uur per week.

Je gedrag veranderen

Maar hoe kan een app het belang van een goede nachtrust laten zien? Dit zou Shleep doen met behulp van filmpjes. Nadat de gebruiker een slaapscan heeft gedaan, krijgt hij of zij een persoonlijke formule die helpt om het slaapgedrag te verbeteren. De app zou helpen om je overdag beter te kunnen ontspannen en geeft tips om makkelijker in slaap te vallen. Wel is het van belang om eerst kennis op te doen, en vervolgens te kijken hoe je deze kennis kunt toepassen in je leven. Dit geeft inzicht waarom iets moet veranderen, wat de gebruiker van de app gemotiveerder maakt. Zo zijn er zat mensen die snoozen, maar eigenlijk is snoozen een marteling voor je hersenen. Door dit inzicht zullen mensen eerder stoppen met snoozen.

Een domino-effect

Het klinkt wel een beetje gek, een app gebruiken om je slaapprobleem aan te pakken. Vooral gezien het feit dat juist wordt aanbevolen om voor het slapen gaan zo min mogelijk blauw licht tot je te nemen, zoals het licht van je smartphone. Maar je nachtrust heeft niet alleen te maken met wat je vlak voor het slapen doet, maar ook overdag. Het is dan ook niet de bedoeling dat je de app vlak voor het slapen gebruikt, maar juist overdag. En het gevolg? Je energieker voelen én gezonder leven. Ook wel een domino-effect genoemd, aldus neurowetenschapper Els van der Helm.

Ook in de Daily van vandaag:
Kalknagels, kun je ze zelf behandelen?
Oprah’s toespraak met presidentiële allure

Bron: De Morgen
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie