Japans bedrijf beloont niet-rokers op bijzondere manier

The Optimist 3 nov 2017 Gezondheid

Een sigaretje roken onder werktijd is nog steeds de normaalste zaak van de wereld. Vroeger werd er gewoon achter het bureau of op de werkplek zelf gerookt, maar de rookpauze heeft zich al een tijdje naar buiten verplaatst. De roker kost zijn werkgever, mede door het nemen van extra pauzes, handen vol geld. Een bedrijf in Japan is het zat en motiveert zijn rokende werknemers op een bijzondere manier om te stoppen met roken.

Uit onderzoek van College of Public Health & Moritz College of Law is gebleken dat een gemiddelde ondernemer zo’n 4431 euro kwijt is per jaar per rokende werknemer. De helft van het bedrag gaat verloren aan de vele rookpauzes. Het bedrijf Piala Inc. uit Tokio is afgelopen september begonnen met een nieuw beleid waarbij niet-rokers zes dagen extra vakantie krijgen per jaar. Met deze regeling worden de niet-rokers gecompenseerd voor de rookpauzes van hun rokende collega’s. ‘Een van onze niet-rokende werknemers stopte eerder dit jaar een berichtje in de ‘ideeën-box’ van ons bedrijf. Hierop stond dat rookpauzes problemen veroorzaken’, vertelt Hirotaka Matsushima, woordvoerder van Piala Inc. ‘Onze CEO las het bericht en was het er mee eens, dus nu geven we niet-rokers extra vrije tijd ter compensatie.’

Een rookpauze van vijftien minuten

Volgens het bedrijf duurt een gemiddelde rookpauze van een rokende werknemers zo’n vijftien minuten. Dit is wellicht hoger dan bij een gemiddeld bedrijf. Logisch, want het Japanse bedrijf is gevestigd op de 29ste verdieping van een kantorencomplex. Iedereen die een sigaret wil roken moet naar de rookruimte die zich in de kelder van het pand bevindt.

Stoppen met roken voor extra vakantiedagen

Al dertig van de 120 werknemers van Piala Inc. hebben reeds gebruik gemaakt van de nieuwe regeling en extra vrije dagen opgenomen. Volgens het bedrijf heeft de regeling er voor minstens vier werknemers voor gezorgd dat zij zijn gestopt met roken. ‘Ik wil werknemers motiveren om te stoppen met roken, en niet straffen’, meldt CEO Takao Asuka.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie rookt 18,2 procent van de Japanse volwassenen. Hierbij wordt er meer gerookt door mannen en de oudere generatie.

Wat vind jij van de regeling? Is het een goed idee om niet-rokers meer vakantiedagen te geven of is dit niet eerlijk tegenover rokers?

Ook in de Daily van vandaag:
Is dit de nieuwe veilige manier om over te steken?
De helende werking van een Disneyfilm

 

Bron: Telegraph
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie