Is dit de nieuwe veilige manier om over te steken?

The Optimist 3 nov 2017 Samenleving

Een drukke straat oversteken kan op veel plekken ter wereld gelukkig redelijk veilig dankzij zebrapaden en stoplichten. Wanneer een stoplicht ontbreekt is het soms nog maar de vraag of er voorrang wordt verleend aan voetgangers die bij het zebrapad willen oversteken. In IJsland hebben ze een antwoord op automobilisten die het vertikken om te remmen voor voetgangers.

In het kleine vissersdorp Ísafjörður te IJsland is er een nieuwe ontwikkeling betreft verkeersveiligheid: het 3D zebrapad. Het zebrapad is op zo’n manier op het wegdek geschilderd dat het de optische illusie geeft dat er een groot, blokvormig zebrapad op de weg ligt.

Aandacht trekken van automobilisten

Het IJslandse 3D zebrapad geeft voetgangers het gevoel alsof ze via de witte ‘blokken’ moeten oversteken in de lucht. Hoewel er tijdens het oversteken natuurlijk gewoon op de weg wordt gelopen, was het nog nooit zo leuk om alleen op de witte strepen te lopen. Daarnaast trekt de innovatieve oversteekplaats de aandacht van de weggebruiker. Geen enkele automobilist kan meer beweren dat ze het zebrapad niet duidelijk zagen liggen.

Van India naar IJsland

Het idee van het 3D zebrapad hebben de inwoners van Ísafjörður niet helemaal zelf verzonnen. De IJslandse commissaris van Milieu, Ralf Trylla, liet zich inspireren door een soortgelijk zebrapad in New Delhi, India. Trylla liet het kunstige zebrapad aanleggen door de kunstenaars van Vegmálun GIH, een bedrijf gespecialiseerd in straatkunst.

3D zebrapad

Het valt niet te ontkennen dat het 3D zebrapad er indrukwekkend uitziet. Wat denk jij, is dit een goede manier om meer veiligheid te creëren rondom oversteekplaatsen? Of is het zebrapad zó realistisch dat het ook onnodig gevaren met zich mee kan brengen?

Ook in de Daily van vandaag:
Japans bedrijf beloont niet-rokers op bijzondere manier
De helende werking van een Disneyfilm

Bron: Bored Panda
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie