Is dit de nieuwe manier om migraine te behandelen?

The Optimist 26 dec 2017 Gezondheid

Migraine, zo’n 33 procent van de vrouwen en 13 procent van de mannen in Nederland krijgen er mee te maken in hun leven. 25 procent van de vrouwen heeft er minimaal één keer per jaar last van. Bij de mannen is dit 7,5 procent. Migraine is een erg vervelende hersenaandoening die voor vervelende klachten kan zorgen. Mogelijk is er nu een effectieve manier om de klachten horende bij migraine aan te pakken.

Met name mensen tussen de 15 en 55 jaar krijgen te maken met deze vervelende hersenaandoening. Klachten die kunnen optreden zijn hoofdpijn, misselijkheid, uitvalsverschijnselen en overgevoeligheid voor zowel licht als geluid. Er zijn verschillende vormen van migraine. De stof die vrijkomt bij deze hersenaandoening is CGRP. Per persoon verschilt het wat de ernst van de klacht is, hoe lang het duurt en hoe vaak de migraineaanvallen voorkomen. Onderzoekers zijn dan ook volop bezig om te onderzoeken hoe deze hersenaandoening behandeld kan worden. De hoop is nu gevestigd op migraine-antilichamen die het eiwit CGRP kunnen neutraliseren. Hierdoor kan migraine worden tegengegaan. Antilichamen zijn stofjes die indringers als bacteriën en virussen aanvallen.

Veelbelovende resultaten

955 patiënten deden mee aan het onderzoek. Voorafgaand aan het onderzoek had de onderzoekspopulatie gemiddeld acht dagen per maand last van deze hersenaandoening. De 955 patiënten kregen het antilichaam erenumab toegediend. Hierna werd de werking van dit antilichaam onderzocht. Uit de resultaten bleek dat bij de helft van de onderzoekspopulatie die dit antilichaam kreeg toegediend, het aantal dagen waarop zij last hadden van migraine was gehalveerd. Bij de controlegroep was dit 27 procent. Tevens werd het antilichaam fremanezumab getest bij 1.130 patiënten die chronische migraine hebben. Maar liefst 41 procent had na het onderzoek gemiddeld de helft minder dagen last van hun klachten. Bij de controlegroep was dit 18 procent.

Ook in de Daily van vandaag:
Hoe Boeddha een woonwijk redde
> De 5 leukste activiteiten voor op tweede kerstdag

Bron: BBC
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

3 reacties op “Is dit de nieuwe manier om migraine te behandelen?”

  1. Migraine heeft te maken met de bloedsomloop. Ik wilde een natuurlijke behandeling. Het werd acupunctuur. Niets slikken, geen bijwerkingen van zware psychotische middelen, geen hormonen kwamen er aan te pas. Na enkele sessies was de migraine voorgoed weg. Vroegere collega’s waren ziek van de bijwerkingen van hormonen behandelingen.

  2. Het is toch een hele optimistische gedachte, Pieter. En misschien zet dit toch iemand met migraine aan tot iets ‘anders proberen’. – The Optimist

Geef een reactie