Huidkanker mogelijk te verslaan met injectie

The Optimist 9 okt 2017 Gezondheid

Het klinkt misschien raar, een injectie injecteren met DNA die de overlevingskans van huidkankerpatiënten kan vergroten. Het Amsterdam VU medisch centrum onderzocht of dit kon. De resultaten zijn veelbelovend.

Bij ruim 52 patiënten met huidkanker onderzocht het Amsterdamse VU medisch centrum wat een injectie met DNA, dat lijkt op het DNA van bacteriën, deed bij deze onderzoekspopulatie. Deze stof herkent het immuunsysteem namelijk als indringer, waardoor het immuunsysteem in actie komt.

Smeren tegen de zon

Alle deelnemers waren ruim tien jaar geleden al bij de huisarts geweest om een verdachte moedervlek te laten nakijken. En bij allen werd een melanoom, een agressieve vorm van huidkanker, in een vroeg stadium ontdekt. Naast dat een melanoom de meest agressieve vorm van huidkanker is, is het ook de meest dodelijke vorm. Onbeschermd de zon in is één van de belangrijkste oorzaken voor het ontstaan van een melanoom. Het is daarom belangrijk om je altijd goed in te smeren met een goed beschermende zonnebrandcrème. Ook wanneer je denkt dat je maar heel even de zon in gaat en ook in de herfst en winter.

Inspuiten van CpG-B op de plek van de tumor

Dertig deelnemers van de onderzoekspopulatie kregen de stof CpG-B ingespoten op de plek waar de tumor had gezeten. Deze stof zou er voor moeten zorgen dat de kanker niet terugkeert en uitzaait. Twee van deze dertig deelnemers kregen jaren later alsnog uitzaaiingen en overleden door de ziekte. De overige deelnemers (22 mensen) kregen geen injectie. Onder hen kreeg 40 procent te maken met uitzaaiingen. Van deze groep mensenoverleden zes mensen. Drie mensen moesten opnieuw geopereerd worden. Er is dus een duidelijk verschil te zien in beide groepen.

Natuurlijk moet er nog veel onderzocht worden, zo zegt onderzoeker en medisch bioloog Tanja de Gruijl. ‘De verschillen zijn nogal overweldigend. Het lijkt erop dat een simpel spuitje veel ellende kan voorkomen. Maar let op: voor het op de markt komt, zullen we een vervolgstudie met een groter aantal patiënten moeten doen.’ Ook zegt de Gruijl dat het immuunsysteem zo’n boost krijgt door de injectie dat het jaren later nog de uitgroei van nieuwe tumoren lijkt te kunnen voorkomen.

Ook in de Daily van vandaag:
De kracht van gezichtsuitdrukkingen in wedstrijdsituaties
Ben je een avondmens? 3 tips om beter te slapen!

Bron: AD
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Reacties zijn gesloten.