De kracht van gezichtsuitdrukkingen in wedstrijdsituaties

The Optimist 9 okt 2017 Samenleving

Beter uit de bus komen tijdens wedstrijdsituaties als missverkiezingen, muziekconcoursen of tijdens de beoordeling van leiderschapskwaliteiten? Dat kan. Natuurlijk kunnen goede vaardigheden niet ontbreken, maar onderschat de kracht van lichaamstaal niet. Gezichtsuitdrukkingen spelen namelijk ook een belangrijke rol. Dit blijkt uit onderzoek van Wilma Latuny van Tilburg University.

De invloed van gelaatsuitdrukkingen op overwinningskansen

Latuny onderzocht of gezichtsuitdrukkingen invloed hebben op de overwinningskansen van mensen in competitiesituaties. Om dit te onderzoek gebruikte ze een digitale methode om gelaatsuitdrukkingen te meten in video’s van deelnemers aan missverkiezingen, pianisten in een concours en leiders. Haar metingen relateerde ze aan de uitkomsten van deze competities om te kijken of de gezichtsuitdrukkingen invloed hadden op de uitslag. Bij deelneemsters aan Miss World en deelnemers aan Mister World verkiezingen bleek dat hun video presentaties een hogere aantrekkelijkheidsbeoordeling kregen dan hun foto’s (of stills uit een video). Daarnaast bleek dat mondbewegingen een ongunstige invloed hadden op de aantrekkelijkheidsscore.

Gezichtsuitdrukkingen met een positief effect

Bij de finale van een pianistenconcours (met drie finalisten) kon de winnaar worden voorspeld op basis van de analyse van hun gezichtsuitdrukkingen. Uit het onderzoek bleek ook dat dynamische gezichtsuitdrukkingen de beoordeling van leiderschapskwaliteiten kunnen beïnvloeden. Gezichtsuitdrukkingen zoals het optrekken van de neus hebben een positief effect op leiderschapsscores. Het optrekken van de kin heeft juist een negatief effect.

De resultaten van het onderzoek dragen bij aan ons inzicht in hoe gezichtsuitdrukkingen ons oordeel beïnvloeden over mensen in competitieve settings. Uit alle onderzoeken in deze studie blijkt hoe groot de verklarende en voorspellende kracht van gezichtsuitdrukkingen is met betrekking tot de uitslag in dit soort competities. De resultaten dragen bij aan ons inzicht in hoe gezichtsuitdrukkingen ons oordeel beïnvloeden over mensen in competitieve settings, en ze bieden deelnemers aan dit soort evenementen tevens specifieke richtlijnen hoe ze hun overwinningskansen kunnen verbeteren door de ‘juiste’ gezichtsuitdrukkingen te gebruiken.

Ook in de Daily van vandaag:
Huidkanker mogelijk te verslaan met injectie
Ben je een avondmens? 3 tips om beter te slapen!

Bron: Tilburg University
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Reacties zijn gesloten.