Hond Bailey redt baby apen in Indonesië 

The Optimist 26 feb 2018 Zingeving

Ze ziet er uit als een doodgewone hond, maar schijn bedriegt. Bailey is namelijk niet zomaar de eerste de beste viervoeter, ze is een hond met een missie. Haar missie is om stropers en smokkelaars van apen op te sporen, om zo apen te redden.

Bailey is uniek. Zij is namelijk de enige hond ter wereld die hiervoor getraind is. En dat Bailey dit kan is geweldig, want elke maand worden er honderden baby apen op het Indonesische eiland Java gevangen genomen en verkocht.

Op naar Jakarta

Wesley Visscher is de trainer van Bailey de cockerspaniel. Visscher heeft vele honden getraind, om bijvoorbeeld ivoor, explosieven en drugs op te sporen. Bailey was zijn nieuwe uitdaging die de afgelopen periode hard getraind heeft om apen te vinden. En dat terwijl het jonge hondje maar klein van stuk is en geen typische politiehond. Toch blijkt Bailey unieke kwaliteiten te bezitten die haar uitermate geschikt maken voor dit werk. Zo is zij de enige viervoeter die het voor elkaar kreeg om de lucht van apen en hun uitwerpselen te herkennen. ‘Met hulp van de Apenheul. Zij lieten hun apen in doeken slapen, die wij vervolgens kregen zodat we met echte apengeuren konden werken’, vertelt Wesley.

Van training naar het echte werk

Samen met haar trainer vliegt Bailey naar Jakarta om de smokkel te bestrijden. Daar maakt de training plaats voor het echte werk, waar Bailey deel uit zal maken van de Wildlife Crime Unit en de status van een agent krijgt. Visscher werd ingeschakeld door Jakarta Animal Aid Network (JAAN). Het smokkelen van apen is namelijk een groot probleem en gebeurt onder barre omstandigheden. ‘Mensen nemen de beestjes daar als huis- of circusdier.’ Er worden zelfs zoveel gesmokkelde apen in beslag genomen dat de opvanglocaties van JAAN bijna uitpuilen.

Afscheid nemen

Twee weken lang zal Visscher Bailey wegwijs maken, maar hierna is het toch echt tijd om afscheid te nemen. Ondanks de vele honden die Visscher heeft getraind, blijft het afscheid lastig. ‘Ik heb meer dan vijftig honden getraind en met allemaal bouw je een band op.’ Gelukkig is Visscher niet alleen verdrietig over het afscheid, maar vooral heel trots op de honden.

Lees ook in de Daily:
Geld verdienen doe je samen met je familie
Dit kun jij doen tegen een hoge bloeddruk

Bron: AD
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie