Geld verdienen doe je samen met je familie

The Optimist 26 feb 2018 Economie

De helft van het BBP in Nederland wordt verdiend in organisaties die hun oorsprong kennen in familiebedrijven. Cijfers van het CBS onderstrepen het belang van groeiambities van familiebedrijven. Ze vormen een sterke basis voor de economie en zorgen tevens voor een stabiele werkgelegenheid. Echter hebben veel familiebedrijven problemen met de opvolging, en daarom zetten verschillende provincies dit op de agenda.

Een bekend gezegde is: de eerste generatie bouwt het op, de tweede bouwt het uit en de derde maakt het geld op. In Nederland zijn er bijna driehonderd duizend familiebedrijven en deze beslaan zeventig procent van het totaal aantal ondernemingen in Nederland. Samen zijn ze goed voor eenderde van de werkgelegenheid in Nederland. De meeste familiebedrijven zijn kleine ondernemingen met minder dan twintig werknemers.

De maatschappelijke positie van familiebedrijven

Het belang van deze vaak hechte ondernemingen wordt door diverse politieke partijen erkend. Daarom wordt er in diverse provincies in de Provinciale Staten (PS) gesproken over de maatschappelijke positie van familiebedrijven.

Een mooi ander initiatief komt uit de provincie Gelderland. De Gelderse PS maakt 3,5 duizend euro vrij voor het Gelderse Familiebedrijven Gilde. Dat moet dit soort bedrijven een netwerk bieden om kennis en ervaring uit te wisselen. In Noord-Brabant en Limburg bestaan zulke netwerken al. Een ander voorbeeld komt uit de provincie Utrecht. Daar is voor een periode van drie jaar 35 duizend per jaar gereserveerd om de opvolgingsproblematiek bij MKB-familiebedrijven en andere MKB-bedrijven te verminderen.

Ook de Provincie Overijssel geeft ondersteuning aan familiebedrijven. De hogescholen Windesheim en Saxion en werkgeversorganisaties VNO-NCW Midden en MKB Midden zetten zich samen in voor de Overijsselse familiebedrijven. Volgens Hogeschool Windesheim hebben veel, met name agrarische, familiebedrijven in het opvolgingsproces te weinig aandacht voor de sociale en emotionele kanten van een bedrijfsovername.

Familiebedrijven in The Optimist – OPROEP
The Optimist gaat in een volgende editie uitgebreid aandacht besteden aan de kracht van organisaties met een familie als basis. Wat is een mooi familiebedrijf dat het verdient om geportretteerd te worden? De grootte maakt niet uit, het bijzondere verhaal wel.
Laat het ons weten. Mail naar redactie@theoptimist.nl

Lees ook in de Daily:
Hond Bailey redt baby apen in Indonesië
Dit kun jij doen tegen een hoge bloeddruk

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie