The Optimist
The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.
Tinnitus, ook wel oorsuizen genoemd, is een aandoening die voor vervelende klachten kan zorgen. Klachten die veel verder gaan dan het horen van nare geluiden. Het oorsuizen kan ontstaan door een ontsteking in het oor, ziekte of gehoorschade. Uit recent Amerikaans onderzoek blijkt dat er een behandeling is die ernstige tinnitus kan verminderen of zelfs kan elimineren.
Ongeveer 30 procent van de bevolking heeft last van oorsuizen. In sommige gevallen zijn de klachten tijdelijk, in andere gevallen is het oorsuizen permanent. Iemand met tinnitus kan last hebben van een geluid als fluiten, zoemen, sissen of brommen. Sommige mensen ervaren deze klachten in zulke mate dat zij ook andere klachten krijgen zoals slaapproblemen, duizeligheid, angst en concentratieproblemen. Bij zo’n 25.000 Nederlanders leidt tinnitus tot deze psychosociale klachten. Deze extra klachten ontstaan wanneer men zich focust op de -nare- geluiden van oorsuizen. Door te focussen op de klachten lijkt het alsmaar erger te worden en dit levert een gevoel van stress op. Bij deze stress, ook wel tinnitus-gerelateerde stress genoemd, is de primaire auditieve hersenschors betrokken. Dit is het deel van de hersenen waar auditieve input wordt verwerkt. Door veel aandacht aan het oorsuizen te geven, wordt dit gedeelte in de hersenen actiever dan bij mensen die geen last van oorsuizen hebben.
Onlangs publiceerden Amerikaanse onderzoekers dat neurofeedback training ernstige tinnitus kan verminderen of zelfs kan doen verdwijnen. Met behulp van de neurofeedback training wordt een extern signaal aan de hersenactiviteit geven. De (hersenen van de) testpersonen proberen hier controle op uit te oefenen. Door de aandacht te verplaatsen van het auditieve naar andere sensaties, zoals gevoel, zicht of de ademhaling, wordt het oorsuizen minder hevig ervaren. Uit het onderzoek komt naar voren dat deze verandering in focus ervoor zorgt dat de activiteit van de auditieve hersenschors minder wordt. Het effect was het grootste wanneer de testpersoon zich op de ademhaling focuste. Het betrof nu nog een kleine onderzoeksgroep, maar volgens de onderzoekers zijn de resultaten veelbelovend en zetten ze aan tot nieuwe onderzoeksmogelijkheden. Niet alleen in Amerika, ook in Nederland krijgt tinnitus veel aandacht. In oktober startte het Groningse universiteitsziekenhuis UMCG samen met zeven andere Europese kennisinstellingen een vierjarige onderzoek om erachter te komen wat oorsuizen veroorzaakt.
Ook in de Daily van vandaag:
> Leven en dood – jouw verhaal
> Op deze manier creëer jij orde in je hoofd
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Schrijf je gratis in voor onze PositiefNieuwsBrief (1 tot 3 e-mails per week). Uitschrijven kun je ieder moment door op de unsubscribe-link te klikken die onderaan iedere mailing staat.
Zeer benieuwd naar deze behandelwijze (ook voor mijn stralingsgevoelige cliënten zeer interessant omdat deze haast zonder uitzondering last hebben van Tinnitus).
Kwam dit artikel tegen, dacht aan jou!
Dit is een behandelmethode die op een andere manier voortkomt in tinnitus retraining van neuroloog Pawel Jastreboff. Hier vind je informatie over het model dat hij maakte incl. een oefening, de zogenaamde 10 seconden oefening. Succes!
– The Optimist
Ik zou graag in aanmerking komen voor een behandeling.Ik lijd al ruim 15 jaar aan tinnitus en is constant aanwezig en in de loop der jaren erger geworden.Ik ben 57 jaar en wordt er soms gek van.
Vriendelijke groet.
Beste Els,
Ik begrijp dat u soms helemaal gek van tinnitus wordt.
Misschien kunt u eens informeren bij de specialist over deze behandeling.
Ik hoop dat het u verder kan helpen!
– The Optimist