Geen kerststress? Volg dan deze tips

The Optimist 24 dec 2018 Gezondheid

Stressloos de feestdagen door, dat willen we allemaal wel. Daarom zetten we nog even de meestgelezen artikelen voor minder stress op een rij. Ook handig om stressvrij het nieuwe jaar in te gaan.

In aanloop tot en tijdens de feestdagen komt veelal een hoop geregel kijken. Of je nou bent uitgenodigd bij familie, kennissen of vrienden, de periode gaat veelal gepaard met een lange lijst boodschappen en eventuele familieperikelen die de nodige stress veroorzaken. De verplichting kan bij sommigen nog wel eens zwaar vallen en ook kunnen de dagen eenzaam zijn, waardoor de bloeddruk wellicht stijgt.

Dus wat kunnen we doen? Probeer als het kan, af en toe even een momentje voor jezelf te nemen. Bijvoorbeeld om kort te mediteren. Een van de tips die we omschreven voor het verlagen van de bloeddruk in het begin van het jaar. Wanneer je mediteert, zorg je ervoor dat je zowel mentaal als fysiek compleet ontspant en kun je afkomen van de stress die je na een drukke dag hebt opgebouwd. Daarnaast gaven we enige voedingstips. Ga bijvoorbeeld voor calciumrijke producten, zoals zalm en noten. Daarnaast mag je genieten van pure chocolade! Geen super streng regime dus.

Ruzies oplossen

Mocht de spanning toch hoog oplopen tijdens de feestdagen – want het leven gaat nu eenmaal niet altijd over rozen – kijk dan nog eens naar wat we begin dit jaar schreven: vijf tips om een ruzie op te lossen. Het is altijd mooier als je elkaar gewoon de hand kunt schudden of elkaar even kunt omhelzen tijdens deze zogenoemde gezellige dagen.

En, helaas niet direct binnen handbereik, maar misschien een tip voor het nieuwe jaar. Wat helpt als je gevoelig bent voor ongezonde stress is het toepassen van de Emotional Freedom Techniques (EFT). Hierover schreven we afgelopen voorjaar. Bij EFT wordt op verschillende punten op het lichaam geklopt. Door het kloppen vinden in het brein en lichaam verschillende processen plaats, met als gevolg dat spanning afneemt. Daarnaast spreek je korte zinnetjes uit, zodat je de aandacht bij het probleem houdt. Behandelaren kunnen daarbij helpen.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie