Europa trekt aan de bel om dierproeven

The Optimist 8 mrt 2018 Samenleving

Het is in de EU niet meer toegestaan om cosmetica op dieren te testen. Toch geldt dit verbod nog niet wereldwijd. Europa vindt daarom dat het tijd is om actie te ondernemen.

Jaarlijks zijn er veel dieren die gebruikt worden voor proeven. Van konijnen tot muizen en van ratten tot hamsters. Europa heeft daarom stappen gezet om te zorgen voor een wereldwijd verbod op dierproeven voor cosmetica.

De ban uitbreiden

Binnen de EU werden sinds 2004 al stappen gezet om dierproeven voor cosmetica te verbieden. Inmiddels is er een verbod, maar dit ging in kleine stapjes. Ook buiten de EU worden sinds 2013 deze stappen gezet. Het is inmiddels dan ook in veel landen niet meer toegestaan om cosmetica op dieren te testen. Toch zijn er nog verschillende landen waar dit verbod nog niet geldt. Gehoopt wordt de ban door te voeren naar deze landen via de VN, middels strikte regels in handelsverdragen en in contacten met derde landen.

De cosmeticasector blijft ongeschonden

Gebleken is dat het verbod op dierproeven in Europa niet heeft gezorgd voor schending van de cosmeticasector. Dit is dan ook een sterk argument om dit verbod uit te breiden naar andere landen. Echter, volgens Cruelty Free International, een leidende actiegroep die zich tegen dierproeven inzet, zijn er bedrijven die hun activiteiten naar China hebben verplaatst. In China zijn dierproeven namelijk nog wettelijk vereist voordat een product de markt op mag. Dit is dan ook een extra reden om wereldwijd tot een verbod te komen. ‘Er zijn al meer landen die meedoen of overwegen mee te doen. Met een beetje mazzel kunnen we in VN-verband weer een stap verder zetten. Hoe meer markten we kunnen sluiten, hoe beter’,  aldus Gerben Jan Gerbrandy, D66-Europarlementarier.

Lees ook in de Daily:
> Zal dit verzwaringsdekbed er voor zorgen dat jij beter gaat slapen?
Welke taal ga jij vannacht leren?

Bron: AD
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie