En toch is alles wat we doen natuur

The Optimist 9 mrt 2018 Samenleving

Bovenstaande dichtregel is het motto van de 83ste Boekenweek die van zaterdag 10 t/m zondag 18 maart plaatsvindt. Het thema van de Boekenweek is dit jaar dan ook Natuur. Het Boekenweekgeschenk en het Boekenweekessay zijn geschreven door twee schrijvers die de afgelopen tijd veel hebben losgemaakt bij het publiek.

Leo Vroman schreef in de gedichtencyclus Wieltjes en wieltjes: ‘en toch is alles wat we doen natuur’. Met de natuur kan het niet anders dat de Boekenweek het dit jaar groots uitpakt. Natuur is namelijk alomvattend en meer dan flora en fauna bijeen. De overweldigende natuur waartegen wij als mens ons nauwelijks kunnen verweren is een romantisch idee.

Derde vrouw in 15 jaar

De afgelopen vijftien jaar werd het Boekenweekgeschenk maar liefst dertien keer geschreven door een man. Dit jaar wordt daar verandering in gebracht door de Vlaamse auteur Griet Op de Beeck. Speciaal voor de Boekenweek schreef zij Gezien de feiten. Een verhaal over de kracht van spijt hebben, de gretige wil om goed te leven, de warme wurggreep van families, de angst om ruimte in te nemen, de kilte van de wereld zoals we haar kennen en het wapen dat liefde kan zijn als ze echt is. Gezien de feiten is een cadeau van de boekhandel tijdens de Boekenweek 2018 bij besteding van € 12,50 aan Nederlandstalige boeken.

In 2013 brak Op de Beeck door met haar debuutroman Vele hemels boven de zevende. Ook haar tweede roman Kom hier dat ik u kus werd een bestseller. Op de Beeck is sinds haar derde boek Gij niet meer weg te denken van de Nederlandse televisie. Augustus 2016 maakte zij veel los bij de kijker in het tv-programma Zomergasten, waar zij openhartig sprak over onder andere haar verleden en worsteling met emoties.

Vertaling in het Fries

Dit jaar is Leeuwarden de Culturele Hoofdstad van Europa. Om deze gelegenheid te vieren verschijnt het Boekenweekgeschenk eenmalig en in beperkte oplage in het Fries. Het krijgt de titel Sa’t it lân derhinne leit.

Een ode en een pleidooi

Als we het hebben over het touwtje uit de brievenbus, hebben we het over Jan Terlouw. Met zijn speech over vertrouwen – waarbij het touwtje symbool staat – in het tv-programma De Wereld Draait Door raakte hij vele kijkers. De voormalig politicus en auteur schreef met Natuurlijk het Boekenweekessay 2018. Natuurlijk is een ode aan de natuur en een pleidooi voor duurzaamheid. Terlouw is gefascineerd  door het groen, het water, de dijken, de jagende wolken, de wisseling der seizoenen dat we in Nederland kennen. Ook is hij bezorgd, want al dit schoon is door klimaatverandering in gevaar. Natuurlijk is daarom niet alleen een ode, maar ook een pleidooi om de aarde in betere staat achter te laten voor volgende generaties. Vanaf 10 maart is het boekje verkrijgbaar in de boekwinkel.

Wat is er te beleven tijdens de Boekenweek?

Tijdens de Boekenweek organiseert de bibliotheek in je buurt allerlei activiteiten voor jong en oud die te maken hebben met het thema natuur. Bezoek voor actuele informatie de website van je bibliotheek.
Ook trekken Op de Beeck en Terlouw door het land. Voor lezingen en signeersessies gaan zij op tournee langs boekhandels en bibliotheken in Nederland. Terlouw doet op zondag 11 maart ook België aan. Data en locaties vind je op www.boekenweek.nl.

In de nieuwste The Optimist schrijft Mariska van Doorn over de eerste editie van de Deventer Jan Terlouw Lezing. Een lezing met als doel om het maatschappelijk debat over verduurzaming aan te wakkeren en aanzetten tot actie. Meer weten over de lezing van Terlouw en dit mooie initiatief? Je leest het in The Optimist NO. 179 of koop het artikel hier voor credits.

Lees ook in de Daily:
> Hierdoor kun je levens redden
Door deze methode leid je een stressvrij bestaan

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie