Hierdoor kun je levens redden

The Optimist 9 mrt 2018 Samenleving

Om levens te redden is het belangrijk dat iemand kan reanimeren in het geval van een hart stilstand. Slechts drie procent van de Nederlands is hiertoe bevoegd. Het Nederlandse Rode Kruis maakt zich zorgen over het gebrek aan animo om een EHBO-cursus te volgen. Daar hebben ze in Utrecht iets op gevonden.

In het kader van de verplichte BHV-trainingen op basisscholen worden doorgaans alleen leraren getraind, maar voor het derde jaar op rij werd in Nigtevecht ook aan groep 7 en 8 les gegeven in EHBO en reanimatie. Professionele instructeurs met een BHV (Bedrijfs Hulp Verlening) helpen leerlingen levens redden.

Jong geleerd

Volgens de BHV’ers zijn kinderen slim en onthouden veel. Mede daarom is het goed in groep 7 en 8 de grondbeginselen van Eerste Hulp te leren. Op een praktische wijze, met veel oefenen. Op deze manier onthouden ze makkelijk wat te doen in noodgevallen. Niet alle kinderen zullen een volwassene kunnen reanimeren, maar ze kunnen wel 112 bellen, de AED halen en hulp van een leerkracht inroepen. Jong geleerd is oud gedaan.

Te ingewikkeld

Vergeleken met de omliggende landen scoort Nederland slecht. Uit onderzoek in opdracht van het Rode Kruis blijkt dat veel mensen een EHBO-cursus te ingewikkeld, te intensief en te duur vinden. En veel mensen die het papiertje al hebben gehaald, doen geen vervolgcursus waardoor ze geen actuele kennis hebben, blijkt uit het onderzoek van het Rode Kruis.

Eerste basisschool

Deze basisschool in Utrecht is één van de eerste basisscholen die haar leerlingen in de hoogste klassen de EHBO en Reanimatie/AED training heeft laten volgen. En met succes; alle leerlingen ontvingen aan het einde een echt certificaat. Ook gaat school, in samenwerking met AED/BHV Professionals, een tweetal ouderavonden “EHBO voor kinderen” organiseren.

Waarom het belangrijk is dat iedereen het leert

Wanneer iemand een hartstilstand heeft, is zo snel mogelijk reanimeren van levensbelang. De kans op overleven is het grootst, wanneer binnen zes minuten wordt begonnen met de reanimeren. In het meest ideale geval wordt levensreddend handelen als vak gegeven op alle (basis)scholen. Gelukkig kunnen geïnteresseerden er zelf voor kiezen een cursus te volgen. Deze cursussen duren vaak een dag en behandelen verschillende technieken, zodat je mensen kunt helpen in diverse levensbedreigende situaties. Kijk hier voor EHBO cursussen bij u in de buurt. Ook kun je je laten inspireren door instructievideo’s te kijken. Maar oefenen op een oefenpop onder professionele begeleiding is belangrijk om het goed te leren.

Hoe ziet het met jou? Heb jij een EHBO of BHV certificaat? Laat het ons weten in de reacties.

 

Lees ook in de Daily:
> Hierdoor kun je levens redden
> En toch is alles wat we doen natuur

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Eén reactie op “Hierdoor kun je levens redden”

  1. Prima, duidelijke video ! als eenieder er naar kijkt, kan dit al heel veel winst opleveren

Geef een reactie