Een gezonder lichaam met een kleinere buikomvang

The Optimist 9 nov 2017 Gezondheid

Niet alleen de wereldbevolking neemt steeds meer toe, ook is er een flinke toename te zien van mensen met overgewicht. Bij overgewicht komt vaak ook een grotere buikomvang kijken. En juist de buikomvang hangt nauw samen met de gezondheid.

Wanneer de buikomvang erg groot is, wordt er ook wel gesproken van abdominale obesitas. Dit wordt ook wel zwaarlijvige buikomtrek genoemd. Een grote buikomtrek brengt vele gezondheidsrisico’s met zich mee. Wanneer er sprake is van abdominale obesitas hoeft er niet altijd sprake te zijn van overgewicht. Het kan ook heel goed zijn dat het lichaamsgewicht gezond is, maar dat zich te veel vet rondom het buikgebied bevindt.

De gezondheidsrisico’s van abdominale obesitas

Iedereen heeft vet nodig, maar te veel vet is niet goed. Buikvet kan verschillende gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Voorbeelden van gezondheidsrisico’s die op kunnen treden wanneer er sprake is van abdominale obesitas zijn diabetes mellitus type 2 en een lever die zijn taken minder goed kan uitvoeren. Daarnaast krijgen schadelijke stoffen sneller de kans om aan te vallen waardoor je sneller ziek kunt worden.

Een betere gezondheid

Voor een vermindering van het risico op deze gezondheidsklachten helpt het vaak om gewicht te verliezen, mits het er sprake is van een te hoog gewicht. Het gevolg hiervan is dat de bloedvaten beter zullen functioneren. Maar er hoeft niet altijd sprake van overgewicht te zijn wanneer iemand een te grote buikomvang heeft. Afvallen is dan ook niet altijd de oplossing. Oplossingen voor minder vet rondom het buikgebied zijn meer bewegen en gezond eten.

Dagboek bijhouden

Een voorbeeld van een handige tool om bewuster om te gaan met je voedings- en beweegpatroon is het bijhouden van een dagboekje. In dit dagboekje hou je bij wat je eet en wanneer. Hetzelfde geldt voor beweging: wat doe je, hoe lang en wanneer. Door het bijhouden van dit dagboekje is het makkelijker om je voedingspatroon aan te passen en te zien of je genoeg beweegt. Probeer bijvoorbeeld dagelijks een stevige wandeling te maken of wat oefeningen te doen. Kies wat betreft voeding voor zoveel mogelijk onbewerkte producten en probeer producten als koekjes, chips, pizza en andere suikerrijke producten zoveel mogelijk te beperken.

Ook in de Daily van vandaag:
De belangrijkste drijfveren om te werken
Chocoladefabrikant Tony Chocolonely kiest voor duurzaam transport

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie