Duurzaam boodschappen doen? Begin hier!

The Optimist 14 sep 2021 Natuur & Milieu

Duurzaam boodschappen doen is een goed begin om positief bij te dragen aan de planeet. Maar hoe ga je hiermee aan de slag? The Optimist geeft zes tips waarmee je vandaag al kunt beginnen.

Koop seizoensgebonden of lokale producten

Hoe korter de reis van jouw voedsel, hoe duurzamer je aankoop over het algemeen is. Probeer daarom lokale producten te kopen. Let daarbij op de seizoensgebondenheid van voedingsmiddelen. Zo is er in Nederland tijdens de zomer een overvloed aan aardbeien, terwijl de zomerkoninkjes in de winter uit warmere landen worden ingevlogen.

Verspil niet

Nederlanders verspillen thuis gemiddeld 34 kilo eten per persoon per jaar aan vast voedsel. Dat is niet alleen zonde, maar ook onnodig. Probeer daarom alleen het eten te kopen dat je gaat gebruiken. Wanneer je kleinere porties nodig hebt, plan dan een bezoekje aan de markt. Of maak een extra portie en vries de restjes in om later op te eten.

Vermijd plastic tasjes

Het overkomt iedereen weleens: vanuit het werk wil je nog even langs de supermarkt, maar je hebt geen boodschappentas bij je. Uit noodzaak koop je een plastic tasje. Probeer om dit te voorkomen altijd een boodschappennetje in je tas te stoppen voordat je de deur uitgaat. Ook shop je duurzamer met eigen stoffen zakjes voor groente, fruit of broodjes.

Let op keurmerken

Voor dierlijke producten let je op het Beter Leven Keurmerk. Hoe meer sterren een product krijgt, hoe meer rekening er is gehouden met het dierenwelzijn. Ook biologische producten waarborgen dierenwelzijn. Andere keurmerken voor een duurzame aankoop zijn Fairtrade, Rainforest Alliance, PlanetProof, Europees biologisch, Eko en Demeter.

Eet (vaker) plantaardig

Hoe minder dierlijke eiwitten je eet, hoe beter het is voor de planeet. Je hoeft hiervoor niet meteen vegetariër of veganist te worden. Al met een paar kleine aanpassingen reduceer je jouw voetafdruk. Begin bijvoorbeeld met één dag per week geen vlees te eten. Dan bespaar je, volgens de Nationale Week Zonder Vlees, in één jaar al bijna zes kilo vlees, 587 kilometer aan autorijden en 750 liter water. Meer weten over een plantaardig dieet? Lees in deze daily over de voordelen.

Nog niet uitgelezen? In dit verdiepende artikel vertelt journalist Dirk Krijgsman hoe je de planeet redt door te kiezen wat je eet.

Bron: Ik eet plantjes
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie