Dit zijn de voordelen van een vegan dieet

The Optimist 26 jun 2018 Gezondheid

Eerder dit jaar besloot The Optimist om een maand lang vegan te eten. Hierdoor ging er een nieuwe wereld open. Nieuwe gerechten werden gemaakt en nieuwe producten werden ontdekt. Maar wat zijn de voordelen van een vegan voedingspatroon?

Bij een vegan voedingspatroon eet je alleen plantaardige producten. Producten afkomstig van dieren horen hier niet bij, zoals vlees, vis, eieren en zuivelproducten. Het is even wennen, maar er blijft nog genoeg over wat wel mogelijk is en daarnaast dragen we door een plantaardig voedingspatroon een steentje bij aan een beter milieu. Daarnaast kun je profiteren van vele gezondheidsvoordelen.

Dag migraine

Uit onderzoek blijkt dat veganisten minder vaak last van migraine hebben dan mensen die wel dierlijke producten eten. Migraine kan door bepaalde voedingsmiddelen worden getriggerd, zoals kaas en chocolade. Dit verklaart dan ook waarom je met een plantaardig dieet hier minder last van kunt hebben.

Een kilootje minder

Kies je voor een plantaardige voeding, dan zul je merken dat je waarschijnlijk meer koolhydraten binnenkrijgt en minder eiwitten en vetten dan als je vlees eet. Hierdoor kan het zijn dat je wat afvalt. Natuurlijk zijn er ook genoeg vetrijke producten die je als vegan wel kunt eten, zoals noten en avocado. Deze vetten zijn ook een stuk gezonder dan de vetten die zich in dierlijke producten bevinden.

Terug in balans

Het blijkt dat een plantaardig dieet de hormonen weer terug in balans kunnen brengen. Dit is met name het geval bij vrouwen die last hebben van hormoonwisselingen tijdens de menstruatie. Het blijkt dat dierlijke voedingsmiddelen het oestrogeen-gehalte kunnen verhogen waardoor je nog meer last kunt hebben van stemmingswisselingen.

Geluk ervaren

Wat je eet, bepaald ook hoe je je voelt. En het blijkt dat een veganistisch voedingspatroon een positief effect heeft op de stemming. Dus wil je minder stress ervaren én meer geluk? Probeer dan eens een veganistisch dieet.

Straal als een zonnetje

Tot slot is een plantaardig voedingspatroon ook goed voor de huid. Bepaalde onderzoeken laten bijvoorbeeld zien dat zuivelproducten voor acne kunnen zorgen. Mensen die een veganistisch dieet volgen blijken zelden last van acne te hebben.

Let er wel bij een plantaardig voedingspatroon op dat je voldoende varieert zodat je alle voedingsstoffen binnenkrijgt die je lichaam nodig heeft. Het kan soms nodig zijn om toch een aanvullend supplement te gebruiken.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

2 reacties op “Dit zijn de voordelen van een vegan dieet”

  1. een aanvullend supplement?dan kun je evengoed een maatjesharing eten en s’morgens een lichtgekookt ei,en 5 stukken fruit per dag;Avocado is niet goedkoop.Gr VM

  2. Ik mis alle voordelen die het ook nog heeft op ons milieu én minder dierenleed 🙂

Geef een reactie