Doorbraak in behandeling agressieve lymfeklierkanker

The Optimist 9 jan 2018 Gezondheid

Voor die groep patiënten met een agressieve vorm van lymfeklierkanker waarbij gangbare behandelmethoden niet aanslaat, gloort hoop aan de horizon. Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) heeft een experimentele therapie toegepast waarbij de afweercellen genetisch zijn veranderd. Deze behandelmethode geeft mooie resultaten.

Indien patiënten met een agressieve vorm van lymfeklierkanker geen baat hebben bij chemotherapie of stamceltransplantatie, is hun verdere behandeling enkel palliatief. Dat wil zeggen dat hun behandeling gericht is op symptoombestrijding. Symptomen zoals pijn, vermoeidheid en kortademigheid. Voor hen is mogelijk goed nieuws.

Genetisch aanpassen van T-cellen bij lymfeklierkanker

Bij de nieuwe, experimentele therapie worden de afweercellen van de patiënt genetisch veranderd. Dit worden ook wel de T-cellen genoemd. De cellen worden zodanig aangepast dat ze nog maar een ding kunnen: het herkennen en vernietigen van lymfeklierkankercellen. Volgens betrokken hematoloog Tom van Meerten van het UMCG wordt goed op de behandeling gereageerd. In Nederland ondergaat op dit moment de vierde patiënt de behandeling.

Het genetisch modificeren van de T-cellen wordt CAR T celtherapie genoemd. Hierbij worden witte bloedcellen van de patiënt naar een laboratorium in de Verenigde Staten verzonden. Daar vindt waar de manipulatie plaatsvindt. Vier weken later zijn de gemodificeerde T-cellen terug in Nederland. Aan de cellen is een receptor toegevoegd die het specifieke eiwit CD19 van de lymfeklierkankercel herkent. Dit eiwit komt niet voor op andere soorten bloedcellen of weefsel. Hierdoor doodt de gemodificeerde T-cel de lymfeklierkanker.

Enorme doorbraak in de behandeling van kanker

In de Verenigde Staten is de CAR T cel-behandeling op zo’n 100 patiënten succesvol uitgevoerd. Bij iets meer dan de helft van de behandelde patiënten was na de behandeling geen tumor meer te vinden. Bij dertig procent van de patiënten werd nog maar zeer minimaal een tumor waargenomen. Door de goede resultaten en gezien de uitgebreide behandelingen die de patiënten al hebben gehad, spreken hematologen van een enorme doorbraak in de behandeling van kanker.

Van Meerten verwacht dat er op korte termijn meer patiënten zullen volgen die behandeld worden volgens deze therapie. Omdat het een experimentele behandeling betreft mag het alleen worden uitgevoerd in wetenschappelijk verband. Daarnaast acht de hematoloog de kans groot dat in de toekomst de behandeling ook bij andere soorten kanker als lymfatische leukemie, dikke darmkanker en hoofd- en hals kanker kan worden toegepast.

Ook in de Daily van vandaag:
Blockchain-project geeft daklozen een identiteit
De hersenen ontstressen? Dat doe je zo!

Bron: UMCG
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

3 reacties op “Doorbraak in behandeling agressieve lymfeklierkanker”

  1. En nu maar hopen dat de verwachtingen niet te hoog gespannen zullen blijken te zijn.

  2. Beste Laury,

    U kunt het artikel printen door in de rechterhoek van het scherm het menu te openen en op printen te klikken.
    Eventueel zou u de tekst ook kunnen kopiëren en in een tekstbestand plakken, om het vervolgens te printen. Succes!

    – The Optimist

Geef een reactie