Door dit product kunnen kinderen beter bij de les blijven

The Optimist 13 dec 2017 Samenleving

Het is geen tablet of smartphone maar simpelweg een voedingsmiddel die er mogelijk voor zorgt dat kinderen beter hun aandacht bij de les kunnen houden. Dit voedingsmiddel is niet alleen gezond, maar ook nog eens heel erg lekker. Oh ja, en je krijgt er blauwpaarse vingers van.

In Engeland is onderzoek gedaan naar het effect van flavonoïden op de executieve functies van de hersenen bij kinderen. Flavonoïden zijn antioxidanten die zich van nature in plantaardige producten bevinden. Ze geven kleur aan groenten en fruit maar zijn niet van essentieel belang voor onze gezondheid. Toch hebben ze wel veel positieve functies. Eén mogelijk positief effect is de aandacht verbeteren van leerlingen.

Bosbessen of placebo

In dit onderzoek wordt genoemd dat wanneer kinderen op de basisschool regelmatig flavonoïdenrijke bosbessen eten zij mogelijk hun aandacht beter bij de les kunnen houden. Tijdens dit onderzoek kreeg een deel van de groep, in de leeftijd van zeven tot en met tien jaar oud, sap op basis van 30 gram poeder van bosbessen. De andere groep kreeg een placebo. Vervolgens werden de kinderen getest op onder andere reactiesnelheid en nauwkeurigheid. Dit werd getest door de kinderen een taak op de computer te laten uitvoeren.

Het effect van bosbessen

De groep die het sap van de bosbessen had gedronken hadden een reactiesnelheid die negen procent sneller was in vergelijking met de kinderen die het placebo kregen. Deze hogere snelheid ging niet ten koste van de nauwkeurigheid. Het effect was juist opvallender wanneer de taak op de computer moeilijker werd. Ook andere studies laten een gunstig cognitief effect zien wanneer producten met flavonoïden genuttigd worden. Naast dit effect hebben flavonoïden nog vele andere gezondheidsvoordelen. Zo worden deze antioxidanten ook geassocieerd met anti-inflammatoire effecten. Een supplement wordt echter niet aangeraden, omdat een te veel schadelijk kan zijn. Kies er daarom voor om voldoende met voeding te variëren en voor kleurrijke, verse producten te kiezen. Op deze manier krijg je van alle voedingsstoffen voldoende binnen.

Ook in de Daily van vandaag:
Deze therapie kan het horen van stemmen doen verminderen
Dit is de reden waarom je beter nu kunt beginnen met je goede voornemens

Bron: Voedingsgeneeskunde
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

5 reacties op “Door dit product kunnen kinderen beter bij de les blijven”

 1. Dit is zeer wel mogelijk en zou zeker verder bekeken moeten worden. Want de voeding is de eerste zorg als basis voor en van een gezonde jeugd

 2. Voor wie `de Voedselzandloper` van Kris Verburgh heeft gelezen is dit -wat Bosbessen kunnen doen- oud nieuws. Hij meldt ondermeer dat de Engelse piloten die op Duitsland vlogen (in 1944 – 1945) bosbessen te eten kregen. Heel goed dat die (en verwante bessen) en hun werking herontdekt is.

 3. De blauwe bes is een bes die is gecultiveerd voor consumptie. Zo zijn blauwe bessen groter en groeien ze in trossen terwijl de bosbessen klein zijn en zich individueel aan de struik bevinden. Nog een kenmerkend verschil is het vruchtvlees. De bosbes bevat rood en de blauwe bes wit vruchtvlees.
  Het kost dus veel tijd voordat je een bakje gevuld hebt met bosbessen.
  Langzaam (één voor één) en bewust eten. Dan is het het iedere cent waard.
  – The Optimist

 4. Helemaal waar Wim. Wij zijn fan van het gedachtegoed van Kris Verburgh!
  – The Optimist

Geef een reactie