Dit lesprogramma leert je hoe je veilig online kunt zijn

The Optimist 6 feb 2018 Samenleving

We leven in een maatschappij waarin we op steeds jongere leeftijd in aanraking komen met de online wereld. Als volwassene kun je hier vaak nog bewuste keuzes in maken, maar hoe is dit als leerling van een basisschool? Speciaal voor deze doelgroep is er een lesprogramma gemaakt.

Op 25 mei 2018 gaat het een en ander veranderen op het gebied van privacy. Het lesprogramma van de Autoriteit Persoonsgegevens heeft rondom deze verandering een campagne opgezet, speciaal voor kinderen uit groep 7 en 8.

Van Wbp naar AVG

Vanaf 25 mei 2018 is de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van toepassing in Nederland. Vanaf deze datum zal deze privacywetgeving in de hele Europese Unie gelden. Dit betekent dat de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) niet meer geldt. Maar wat gaat er dan precies veranderen? De privacyrechten zullen onder andere versterkt en uitgebreid worden, waardoor burgers meer te zeggen hebben over hun persoonsgegevens. Daarnaast krijgen organisaties meer verantwoordelijkheden.

In gesprek over privacy

De reden dat Autoriteit Persoonsgegevens het lesprogramma heeft ontwikkeld, is omdat kinderen steeds jonger zijn wanneer zij in aanraking komen met de online wereld. Data gaat steeds belangrijker worden. Daarom hebben alle basisscholen een lespakket ontvangen met drie lessen van zo’n 45 minuten. Want wat is privacy nou eigenlijk, wat zijn persoonsgegevens en waar worden jouw gegevens voor gebruikt?

Jong geleerd is oud gedaan

Tijdens het browsen laat je meer gegevens achter dan je denkt. Als volwassene denk je hier sneller over na dan wanneer je nog een kind bent. Het is dan ook goed kinderen dit al vroeg mee te geven. Ook wordt de kinderen uitgelegd wat hun rechten zijn. Zo kun je bedrijven bijvoorbeeld verzoeken om jouw gegevens te verwijderen.

Lees ook in de Daily:
Londen gaat een stapje verder om het plastic probleem aan te pakken
Moeite om genoeg groente binnen te krijgen? Met deze 5 tips lukt het!

Bron: Autoriteit Persoonsgegevens
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie