Dit is de ideale temperatuur voor op kantoor

The Optimist 30 jan 2018 Gezondheid

Het te koud hebben of juist duf op kantoor zitten omdat het te warm is. Is dit scenario herkenbaar? Wat is nou eigenlijk de ideale temperatuur voor op kantoor?

Arbeidshygiënist Karin Verkuijlen verkondigde in 2017 nog aan RTLZ dat de ideale temperatuur 21 graden is. Andere onderzoeken spreken dit tegen en noemen temperaturen tussen de 22 en 25 graden. Boris Kingma, onderzoeker bij de afdeling Training & Performance Innovations van TNO, hakt de knoop door en vertelt dat er eigenlijk geen ideale temperatuur is.

Vrouwen hebben het sneller koud omdat…

Niets is minder fijn dan wanneer de temperatuur niet goed is geregeld op kantoor. In de winter is het misschien te koud en ril je van je stoel en in de zomer staat de zon volop op het pand en zou je het liefst in je bikini of zwembroek rondlopen. Toch blijkt er geen ideale kantoortemperatuur te zijn. Wel zouden sommige bedrijven de temperatuur op kantoor afstemmen op mannen, die vaak een warm pak aanhebben. Dit is dan ook meteen de reden waarom vrouwen het sneller koud hebben op kantoor.

Comfort is niet gezond

Het kan misschien heel comfortabel voelen als de temperatuur aangenaam is, maar dit wil niet per definitie zeggen dat dit ook gezond is. Zo zijn veranderingen in temperatuur gezonder dan een constante temperatuur. Boris Kingma geeft aan dat in gebouwen met airconditioning de temperatuur met een bepaalde formule is afgestemd op wat de meeste mensen prettig vinden. Dit betekent dat er ook mensen zullen zijn die deze temperatuur alsnog te warm of te koud vinden. Het verschil hierin komt door onderlinge verschillen. Zoals de kleding die wordt gedragen, de lichaamsbouw, activiteit en leeftijd. Ouderen hebben bijvoorbeeld vaker behoefte aan een iets warmere temperatuur omdat het metabolisme vertraagt naarmate je ouder wordt. Iemand met meer spiermassa produceert weer meer warmte dan iemand met meer vetmassa.

De ideale situatie

Wanneer de temperatuur meeloopt met de temperatuur van buiten zou dit ideaal zijn. Dit betekent dat het in de ochtend nog wat frisser is en dat het in de middag warmer is. Aan het eind van de middag neemt de temperatuur weer af. Dit is niet alleen gezond voor de werknemer, maar kan ook energie besparen voor airco of radiator. Aangeraden wordt om af en toe een frisse neus te halen of een raampje open te zetten.

Lees ook in de Daily:
De Gezondheidsraad pleit voor een betere luchtkwaliteit
Deze vrouwen bundelen krachten voor weeskinderen in Peru

Bron: AD
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Eén reactie op “Dit is de ideale temperatuur voor op kantoor”

  1. Natuurlijk bestaat de ideale temperatuur niet!
    Het gaat er om hoe warm je het zelf hebt. En daar heb je kleren voor. Het is vrouwen niet verboden een vestje aan te trekken of mannen om hun jasje uit te doen.

Geef een reactie