De Gezondheidsraad pleit voor een betere luchtkwaliteit

The Optimist 30 jan 2018 Gezondheid

De nu geldende Europese normen dragen onvoldoende bij aan een betere luchtkwaliteit. De Gezondheidsraad is dan ook van mening dat de normen van de Wereldgezondheidsraad (WHO) moeten gaan gelden voor de uitstoot van fijn- en stikstof.

De Gezondheidsraad is de belangrijkste raadgever van het Rijk op medisch gebied. De raad is dan ook van mening dat Nederland strengere regels moet invoeren betreft de luchtkwaliteit. Wanneer Nederland er voor kiest om de WHO-normen te gaan hanteren, zal dit tot gevolg hebben dat er minder kleine, vuile deeltjes in de lucht zijn toegestaan dan nu het geval is.

Minder kleine, vuile deeltjes

De lagere Europese normen die nu gelden, worden niet gehaald. Er bevinden zich dus te veel kleine, vuile deeltjes in de lucht. Deze worden onder andere veroorzaakt door grote vervuilers als het wegverkeer, de landbouw, de scheepvaart en de industrie. Als er wettelijk bepaald minder kleine, vuile deeltjes in de lucht mogen zitten dan nu, zorgt dit voor beperkingen bij de grote vervuilers.

De gezondheid van mensen voorop

Wanneer gekozen wordt om de normen van de WHO te laten gelden, zal een forse gezondheidswinst mogelijk zijn. De toekomstige gezondheidskosten zullen lager worden, evenals het aantal mensen dat vroegtijdig komt te overlijden. Het is daarom van belang om het probleem met de vervuilde deeltjes niet alleen op Europees gebied aan te pakken. De deeltjes kunnen namelijk nog steeds met de luchtstroom de landgrenzen overgaan.

Een strijd voor schonere lucht

Helaas denkt de Staat toch iets anders over schone lucht. Milieudefensie verloor dan ook een rechtszaak omtrent dit onderwerp. Volgens de rechter is het namelijk niet verplicht om de WHO-normen na te streven. Anne Knol, van de milieuorganisatie, denkt hier anders over: ‘Iedereen heeft het recht om gezonde lucht in te ademen. De Staat is verplicht daarvoor te zorgen en moet zich aan de wet houden. Daarom gaan we in beroep.’ In deze strijd wordt Milieudefensie gesteund door De Gezondheidsraad.

Lees ook in de Daily:
Deze vrouwen bundelen krachten voor weeskinderen in Peru
Dit is de ideale temperatuur voor op kantoor

Bron: Volkskrant
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie