Deze school gebruikt kou om warmte op te wekken

The Optimist 5 feb 2018 Natuur & Milieu

In Uden, op de openbare basisschool Brinck-Bluyssen, staat duurzaamheid hoog in het vaandel. Deze school verwarmt hun gebouw namelijk op een hele bijzondere manier.

De duurzaamste school van Nederland, openbare basisschool Brinck-Bluyssen, gebruikt een ijskelder om de school te verwarmen. De school is nog maar net open en scoort nu al het beste op het gebied van duurzaamheid.

Het omgekeerde koelkastprincipe

Het klinkt onlogisch om warmte op te wekken met kou. Toch is het mogelijk. Bij het koelen van ijs komt namelijk warmte vrij. Deze warmte wordt vervolgens weer gebruikt om het schoolgebouw te verwarmen. Dit wordt ook wel het omgekeerde koelkastprincipe genoemd. Niet alleen door dit principe is de school duurzaam, ook probeert de school zoveel mogelijk natuurlijke materialen te gebruiken. Zo is er bijvoorbeeld gekozen voor Marmoleum van Forbo Flooring. Dit materiaal is CO2 neutraal +, wat betekent dat voor het maken van de vloer – van grondstof tot eindfase van re- en upcycling – er meer CO2 is opgeslagen dan dat nodig was om het Marmoleum te maken.

Een duurzaamheidsscore van 9,1

Naast dat er voor natuurlijke materialen is gekozen, heeft de school een installatie om regenwater op te vangen voor de toiletten. Ook is er gekozen voor slimme bouwtechnieken. De school krijgt dan ook een hoog cijfer als het gaat om duurzaamheid. Door over alles te hebben nagedacht, krijgt de school namelijk een duurzaamheidsscore van 9,1. Dit hoge cijfer maakt de school de duurzaamste school van Nederland.

Nul euro voor de energierekening

Het duurzame schoolgebouw is ontworpen door Raffaan Architecten. Omdat de school zo duurzaam is, is de energierekening voor het gebouw om en nabij de nul euro. De school ziet er verder ook erg fraai uit. Zo komt er via het dak veel licht binnen en is er gekozen voor veel speelruimte.

Foto credits: openbare basisschool Brinck-Bluyssen

Lees ook in de Daily:
Kunnen we in de toekomst chronische infecties met knoflook bestrijden?
Focus je voortaan op elkaar en verrijk je leven

Bron: Goedvolk Communicatie
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

3 reacties op “Deze school gebruikt kou om warmte op te wekken”

 1. mijn complimenten aan de basisschool en het architectenbureau.
  Het ontwerp oogt fantastisch !
  Dat duurzaamheid consequent ver is doorgevoerd,geeft mij hoop, bedankt

 2. Wat geweldig om OBS de Brinck als artikel in “The Optimist” te zien staan. Want als er een school een optimist is, dan is het wel de Brinck. Niet alleen de architecteur maar ook de werkwijze van deze basisschool is fantastisch. In alles is deze school vooruitstrevend. Een veilige vertrouwde omgeving waar het kind zichzelf mag zijn en waar wordt gekeken naar wat het kind kan!!! Onze 3 kinderen hebben hier zich kunnen ontwikkelen tot zelfstandig individue, met zelfvertrouwen en oog voor hun omgeving en de wereld. Wij zijn de Brinck eeuwig dankbaar dat zij onze kinderen met open armen hebben ontvangen, nadat we genoodzaakt waren de kinderen van de basisschool in het dorp waar wij wonen, af te halen. Het voelde als een warm bad en nog steeds. Nog even genieten voordat nummer 3 naar de middelbare gaat.

 3. Beste Brigitte,

  Wat mooi om te horen dat de Brinck niet alleen duurzaam is, maar ook nog eens een hele goede en fijne werkwijze heeft!
  Fijn dat dit een plek is waar wordt gekeken naar wat een kind kan en dat de kinderen lekker zichzelf mogen zijn.
  Een heel mooi compliment naar de school toe!

  – The Optimist

Geef een reactie