Deze 5 voedingsmiddelen geven jou een energieboost

The Optimist 10 nov 2017 Gezondheid

Met deze korte, koude en regenachtige dagen kunnen we wel wat extra vitamines gebruiken. De temperaturen schommelen en ook zijn de feestdagen weer in beeld. Hoewel deze tijd van het jaar vaak heel leuk is, kan het ook stress met zich meebrengen. Een energieboost in deze periode is dan ook gewenst.

Er zijn tal van verschillende voedingsmiddelen die je een flinke boost kunnen geven waardoor je er weer tegenaan kunt. Wij delen vijf van deze energieboosters.

Spinazie

Niet alleen Popeye kreeg een flinke oppepper van spinazie, maar ook jij kunt deze groene bladgroente gebruiken. Spinazie zit namelijk vol belangrijke voedingsstoffen, zoals ijzer, magnesium en kalium. Dit zijn voedingsstoffen die je weer energie geven. Een tekort aan magnesium kan bijvoorbeeld leiden tot spierkrampen en vermoeidheid.

Spinazie kun je prima door een smoothie of salade doen, een wrap mee beleggen of door de warme maaltijd, bijvoorbeeld door de pasta of stamppot.

Noten

Noten zitten vol onverzadigde vetten. Deze vetten worden ook wel goede vetten genoemd omdat ze het lichaam beschermen tegen hart- en vaatziekten. Naast onverzadigde vetten bevatten noten veel eiwit, ijzer en vitamines uit het B-complex. De vitamines uit het B-complex dragen onder andere bij aan de voorziening van energie.

Wil je wat noten nemen voor een boost? Kies dan wel voor de ongezouten en ongebrande noten. Voorbeelden van noten die je kunt kiezen zijn cashewnoten, hazelnoten, walnoten en paranoten.

Avocado

Een ander voedingsmiddel vol onverzadigde vetten is de avocado. Naast deze vetten zitten avocado’s vol kalium. Dit mineraal is onder andere belangrijk voor het handhaven van een normale bloeddruk en het samentrekken van de spieren.

Een avocado is heerlijk door een salade, op toast of op een wrap. Maar je kunt er ook een heerlijk romige saus mee maken voor de pasta.

Fruit en spruit

Vitamine C is volop te vinden in fruit en groente. Deze vitamine bevordert de opname van ijzer en is daarnaast essentieel voor een goede weerstand. Het maakt eigenlijk niet uit wat voor fruit je kiest, want elk soort zit bomvol vitamines en mineralen. Wel verschilt de voedingswaarde per soort. Zo bevatten bananen bijvoorbeeld meer magnesium en bevat guave meer vitamine C. Een ouderwetse gedachte is dat vitamine c alleen te vinden is in fruit, maar wist je dat bijvoorbeeld de paprika of de spruit ook bordenvol vitamine C zit? Spruitjes bevatten zelfs meer van deze energiebooster dan een sinaasappel.

Zoete aardappel

De zoete aardappel zit vol vezels. Vezels zorgen voor een goede werking van de darmen. Maar daarnaast bevat de zoete aardappel ook veel vitamine C, ijzer, magnesium en bètacaroteen. IJzer is belangrijk voor de ondersteuning van het immuunsysteem, evenals bètacaroteen, wat daarnaast ook belangrijk is voor gezonde botten, tanden, huid en groei.

Om vol energie te zitten is het belagrijk om elke dag gezond en gevarieerd te eten. Kies naast bovenstaande voedingsmiddelen voor zo veel mogelijk onbewerkte, verse producten. Probeer daarnaast water en thee zonder suiker te drinken om gehydrateerd te blijven en afvalstoffen af te voeren.

Ook in de Daily van vandaag:
Honden zijn gevoeliger voor aandacht dan je denkt
Geen btw op biologische voeding

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Eén reactie op “Deze 5 voedingsmiddelen geven jou een energieboost”

  1. graag zou ik artikelen op mijn facebook account willen zetten om het goede nieuws te delen, maar ik weet niet hoe dat moet en zie geen Facebook link wat ik kan intoetsen. willen jullie dat maken?

    en willen jullie een printicoontje maken dat ik zonder afbeelding de tekst kan printen en later lekker ‘s avond’s zonder scherm de tekst nog eens kan lezen en bewaren.

    Dank, Paula Leenders
    paula@Leendersplants.nl

Geef een reactie