Het verrassende effect van noten

The Optimist 25 okt 2017 Gezondheid

Wil je op je gewicht letten? Dan kan het goed zijn dat jij iemand bent die regelmatig noten aan de kant schuift. Want al die vetten, die sla jij misschien liever over. Maar noten blijken verrassend gunstig te zijn, ook als je op je gewicht wil letten.

Vroeger werden noten erg vaak afgeraden, zeker voor mensen die wilden afvallen. Inmiddels is dit herzien en laat recent onderzoek zien dat de gezonde variant de kans op overgewicht en obesitas doen afnemen.

De relatie tussen gewichtstoename en noten eten

Onder ruim 373.000 volwassenen, afkomstig uit tien Europese landen, waaronder Nederland, werd gekeken of er een verband was tussen het eten van noten en gewichtstoename. Vijf jaar na de start van het onderzoek was te zien dat de gemiddelde gewichtstoename onder de deelnemers 2,1 kilogram was.

De deelnemers van het onderzoek werden in vier groepen verdeeld, afhankelijk van de notenconsumptie. Hier kwam naar voren dat de groep die de meeste noten at, niet meer dan gemiddeld was aangekomen maar juist iets minder, namelijk 2,0 kilogram. Een verschil van 0,1 kilogram lijkt misschien weinig. Echter zorgde dit verschil er voor dat de deelnemers vijf procent minder kans hadden om overgewicht of obesitas te ontwikkelen.

Belangrijke voedingsstoffen

In noten zitten veel belangrijke voedingsstoffen. Natuurlijk hebben we het dan wel over de gezonde variant: de ongebrande, ongezouten noten. Voorbeelden hiervan zijn amandelen, cashewnoten, walnoten en hazelnoten. Deze soorten bevatten onverzadigde vetten. En deze onverzadigde vetten beschermen het lichaam tegen hart- en vaatziekten. Zo zou het dagelijks gebruik van ongezouten noten mogelijk samenhangen met een dertig procent lager risico op bepaalde hartziekten.

Niet alleen bevatten noten veel onverzadigde vetten, ook voedingsstoffen als eiwitten en  belangrijke vitamines en mineralen bevinden zich in noten.

Elke dag wat gezonde nootjes eten kan dus echt geen kwaad. Hou het echter wel bij een beetje, bijvoorbeeld 20 of 30 gram per dag (een klein handje) en strooi deze bijvoorbeeld over een salade of door de havermout of yoghurt. Ook kun je ze prima als snackje nemen.

Ook in de Daily van vandaag:
Column: Gender
Het verrassende effect van noten

Bron: Nieuws voor dietisten
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Reacties zijn gesloten.