In dertig dagen van je plasticverslaving af

The Optimist 15 jan 2020 Natuur & Milieu

Het Wereld Natuur Fonds lanceerde afgelopen 6 januari een nieuwe app. De app maakt het mogelijk om op een aantrekkelijke manier minder wegwerpplastic te gebruiken. De app genaamd Plastic Afvallen is gratis te downloaden via de Appstore en Google Play Store en moet bijdragen aan een plasticvrije wereld.

De applicatie daagt je uit om dertig dagen lang minder plastic te gebruiken. Tijdens deze challenge krijg je uitdagingen die ervoor zorgen dat je ‘afvalt’ van je wegwerpplasticgebruik. Ook maakt de app je bewuster,en word je op een leuke manier begeleid naar het einde van jouw wegwerpplasticgebruik. Model en YouTuber Jessie Jazz Vuijk, cabaretier Ronald Goedemondt en 3FM-dj Yoeri Leeflang zijn drie bekenden die de app ook gaan gebruiken en de strijd aangaan met wegwerpplastic.

Coaching

De drie BN’ers worden tijdens de challenge begeleid door plastic fitcoach Mark Schadenberg. ‘Mensen willen graag kilo’s afvallen voor een lang, gelukkig en gezond leven, maar afvallen van kilo’s plastic zorgt ervoor dat niet alleen de mens lang gelukkig en gezond kan leven, maar ook de wereld en de natuur’, vertelt de fitcoach aan het Wereld Natuurfonds. Ronald Goedemondt vindt het fijn dat hij begeleiding krijgt tijdens deze challenge. ‘Ik wil geloven in de macht van het individu in het bestrijden van het plastic afvalprobleem. Maar dan moet ik wel weten wat ik kan doen’, zegt hij tegen het goede doel.

Groot probleem

Volgens het WWF leiden we aan een ‘plasticverslaving’ en is het van groot belang dat we daarvan af komen. Het is niet alleen van belang voor onszelf, maar ook voor alle zeedieren. Momenteel belanden er per uur bijna tien zwembaden aan plastic in zee en elk jaar kom acht miljoen ton plastic in de oceanen terecht. Het WWF meldt dat de hoeveelheid in 2030 verdubbeld zal zijn als we geen actie ondernemen.

Naast de Plastic Afvallen app zijn er nog meer apps die hun steentje bijdragen aan een betere wereld. De redactie van The Optimist testte deze zes apps uit.

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

4 reacties op “In dertig dagen van je plasticverslaving af”

  1. Prima om ons als individu hier een bijdrage te laten leveren. MAAR…: zou een uitdagende/concurrerende voorzet in de richting van de ‘grote machthebbers: supermarkten’ niet een nog gunstiger effect hebben. Voorbeeldje: broccoli wordt vrijwel altijd in plastic verpakt aangeleverd, en waarom niet ‘onverpakt’?? Ik zou er direct gebruik van maken, maar mijn vrouw doet ‘de boodschappen’, dus ….

  2. En…ons gezin is vleesetend, hoewel met mate. Koop maar eens een onsje leverkaas. In een plastic zakje, op een harde plastic schaal en met tussen de plakjes dunne plastic velletjes! Wie herinnert zich nog dat dat vroeger een kartonnen schaaltje, papiertjes tussen de plakjes en een papieren zakje waren?
    Ik maak regelmatig een opmerking bij de supermarkt maar men zegt dan dat de consument het zo wil…

  3. Hier wordt een schuldgevoel bij de consument gelegd. Het ligt bij de verpakkingsindustrie; die sector moet (bij wet) worden aangepakt. Ik hoor tot de generatie die de verschuiving van papier naar plastic heeft meegemaakt; het werd ons gewoon in de maag gesplitst. Het is voor het gemak van supermarkten: hun etalering, producten snel in de vakken en langer vers.

  4. Gaaf initiatief. Goed als het bewustzijn rond plasticverbruik wordt vergroot. Ik heb altijd een paar plastic zakjes in mijn boodschappentas voor losse groenten of fruit. Ook heb ik in mijn handtas een opvouw tasje van kunststof, voor als ik onverwacht een leuk kledingstuk of zo koop. En soms koop ik iets niet omdat het in plastic verpakt is. Maak jezelf verantwoordelijk voor dat aandeel dat jij kunt leveren in dit wereldwijde plasticprobleem. Want dat is wat jij kunt doen. Zoals Greta Thunberg zegt: No one is too small to make a difference!

Geef een reactie