Dementie: wat zijn de risicofactoren en hoe beïnvloed je ze?

The Optimist 15 feb 2018 Gezondheid

Volgens bepaalde wetenschappers is het mogelijk dat dementie voor een deel voorkomen kan worden. Wat betreft de oorzaken van dementie tasten onderzoekers in het duister. Wel bekend zijn een aantal risicofactoren en hoe we deze kunnen beïnvloeden.

Een gezond voedingspatroon

Eet je gezond, dan ben je al op de goede weg. Een gezond en gevarieerd eetpatroon kan namelijk overgewicht, hart- en vaatziekten, een hoge bloeddruk en diabetes tegengaan. Volgens onderzoekers wordt een dieet met volkoren producten, fruit (met name bessen), groente (met name groene bladgroente), noten, peulvruchten en het gebruik van olijfolie aangeraden. Van producten als rood vlees, kip, vis en kaas wordt aangeraden deze met mate te nemen. Dit dieet wordt ook wel het MIND-dieet genoemd, een combinatie tussen het mediterrane dieet en het zoutarme dieet. Mensen die volgens dit dieet eten, zouden de hersenen langer jong houden en geheugenfuncties versterken. Daarnaast heeft voeding ook invloed op hoe je je voelt.

Voldoende beweging

Naast gezond en gevarieerd eten is beweging belangrijk. Stil blijven zitten kan het risico op dementie vergroten. Aangeraden wordt dan ook om elke dag een half uurtje te bewegen. Dit kan wandelen of fietsen zijn, tuinieren, of in huis aan de slag gaan, zoals stofzuigen. Door te bewegen gaat het hart sneller kloppen, waardoor alles in het lichaam beter doorbloed wordt, waaronder de hersenen. Onderzoek laat ook zien dat beweging de achteruitgang van de hersenen mogelijk kan vertragen. Ook door te bewegen zit je lekkerder in je vel, omdat je hersenen hierdoor een stofje aanmaken. Daarnaast is het een mooie gelegenheid om in contact met anderen te komen.

Eenzaamheid en depressie te lijf

Het is belangrijk om regelmatig onder de mensen zijn, dit kan bijvoorbeeld door naar een clubje te gaan of buiten te wandelen. Eenzaamheid en depressie zijn namelijk twee risicofactoren voor dementie. Je kunt je waarschijnlijk wel voorstellen dat eenzaamheid tot depressie kan leiden. Soms kan een verslechtering van het gehoor hiervoor zorgen. Het is dan ook aan te raden om een hoortoestel aan te schaffen als je merkt dat je minder hoort. Ook meditatie helpt. Door te mediteren kom je tot rust en is het makkelijker om om te gaan met negatieve of piekergedachten. Het helpt je om helder te denken.

Lees ook in de Daily:
Als je hier werkt, werk je in een regenwoud
Kunnen we in de toekomst op mosterdzaad vliegen?

Bron: Plus Online
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

5 reacties op “Dementie: wat zijn de risicofactoren en hoe beïnvloed je ze?”

 1. Fijn dat jullie aandacht schenken aan dit onderwerp. Deze tips zijn zeker aan te raden.
  Een nog veel groter effect schijnt een leefwijze te zijn die zorgt voor meer coherentie. Een bemoedigende neurowetenschappelijke kijk op de vermindering van de dementie verschijnselen en zelf tot de mogelijkheid van uitsluiting van dementie.
  Kijk eens naar de “nonnenstudie” en de oorzaak van dementieverschijnselen van de neurobioloog Prof. Dr. Huether

 2. Bewust eten .Wat is dat?
  Goede titel.
  In het verleden kocht ik losse nummers bij de Plantage boekhandel in Heerlen.
  Nu schijn ik het laatste nr.niet meer te kunnen afhalen.
  Klopt dit?
  Vriendelijke Groet
  Mevr. ALGH Stouthart

 3. Ik denk dat ook overconsumptie van medicatie waaronder middelen om cholesterol te verlagen aan de oorzaak ligt.Ook Albert Sweitser zei dat varkensvlees zijn hersenen vertroebelden, en hij dus geen meer at.groetjes VM

Geef een reactie