In de Syrische stad Raqqa is de hoogste bestuurder een vrouw van 29

The Optimist 11 jan 2018 Samenleving

In Raqqa wordt na jaren van oorlog en bezetting weer aan de toekomst gewerkt. Na de bevrijding van IS eind vorig jaar valt de stad in het noorden van Syrië onder Koerdisch gezag. De Koerdische ‘Rojava’ die de stad democratisch tracht op te bouwen heeft vrouwenrechten als één van haar belangrijkste speerpunten. ‘En zonder vrouwen in het bestuur is democratie in Raqqa nooit mogelijk.’

Dat zijn de woorden van de 29 jarige Leila Mustafa, de hoogste bestuurder van de stad. Deze Koerdische ingenieur bekleedt haar functie samen met een Arabische sjeik. Een man van ruim twee keer haar leeftijd. In Raqqa mochten vrouwen tot voor kort alleen in een niqaab over straat. Dat wil zeggen het lichaam volledig bedekt en zwart gaas voor de ogen. Mannen in Raqqa vinden het zachts gezegd vreemd dat een vrouw de hoogste bestuurder is. Maar volgens Mustafa moeten ze daar maar aan wennen.

Wederopbouw van een compleet verwoeste stad

De Syrische stad Raqqa in het noorden van het land, is sinds enkele maanden bevrijd. Bevrijd van de strijders van de Islamitische Staat, die de stad in 2014 uitriepen tot de hoofdstad van het kalifaat. Sinds de bevrijding in oktober vorig jaar voert Rojava het bevel. Dit ‘ogenschijnlijke’ democratisch systeem van de Koerden in Syrië probeert de stad na het verdrijven van de strijders van IS te besturen, met als belangrijkste taak de wederopbouw.

All you need is kennis en geld

Voor de oorlog had de Syrische stad 200 duizend inwoners. De stad is vrijwel geheel verwoest. Platgebombardeerd door de Verenigde Staten om IS te verslaan. De rekening om de stad opnieuw op te bouwen loopt mogelijk in de miljarden. En op geld van de Amerikanen hoeven de inwoners van Raqqa in ieder geval niet te rekenen. Een ingenieur op de hoogste zetel met kennis van bouwen en een Arabische sjeik, hopelijk welgesteld, zou zomaar een succesvol duo kunnen zijn.

Fotografie: Procyk Radek

Ook in de Daily van vandaag:
Vegetarisch keurmerk groeit mede dankzij McDonalds
Een burn-out voorkomen? Doorbreek dan dit patroon

Bron: De Volkskrant
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie