Een burn-out voorkomen? Doorbreek dan dit patroon

The Optimist 11 jan 2018 Gezondheid

Hoe heb je het einde van 2017 beleefd? En nog belangrijker, hoe ben je 2018 in gegaan? We hopen altijd dat de rust na de feestdagen weer terugkeert, maar ongemerkt zitten we nog steeds in de hogesnelheidstrein richting 2019. Leef jij eigenlijk wel op het tempo dat bij jou past? We geven je wat inzichten zodat je dit jaar niet helemaal opbrandt.

Mensen met een burn-out hebben allemaal één ding met elkaar gemeen: ze gaan door waar een ander had gestopt. Dit beweert Jackie van der Werff, psycholoog. Zij komt dit vaak tegen in haar praktijk. ‘De mensen die hier op bezoek komen met een burn-out, zeggen altijd: ik sta op en ik kán niet meer, zomaar opeens. En dan ga je terugkijken en dan zien ze dat ze klachten als moeheid, hoofdpijn en buikpijn al maanden of jaren volstrekt hebben genegeerd.’

Luister naar jezelf

En precies daar heeft Van der Werff een punt. Waarschijnlijk hoor je het wel vaker om je heen: zorg voor jezelf, want jij bent het belangrijkst. Misschien wimpel je dit soort uitspraken meestal af, maar er zit een wijze les verscholen in dit cliché. Want hoe kun je maar door blijven gaan voor anderen als je niet eens voor jezelf zorgt?

Geestelijke klachten van een burn-out

Van der Werff neemt geestelijke klachten even serieus als lichamelijke klachten als het neerkomt op een burn-out. ‘Bij een aankomende burn-out ontwikkel je onder meer nare gedachten. Vinden mensen mij wel goed? Ik doe het niet goed! Ik moet sterk zijn. Ik moet niet zo zeuren. Dat mondt langzaam uit in een situatie waarin je zaken gaat vergeten, zoals je sleutels of afspraken. En uiteindelijk heb je nergens meer zin in: geen zin in verjaardagen, geen zin om uit te gaan. En in die vicieuze cirkel is het steeds lastiger om het gedrag stop te zetten.’

Zeg nee

Als je echt goed luistert naar jezelf, zul je merken dat je sommige dingen die je doet eigenlijk helemaal niet kán doen. Simpelweg omdat je er geen energie voor hebt. Als je alleen maar energie weggeeft en zelf niet zorgt voor ontspanning en een goede balans, loop je leeg en riskeer je een burn-out. Nee-zeggen is een goede manier om meer tijd en energie voor jezelf op te eisen. Voordat je hiermee aan de slag gaat moet je kunnen aanvoelen óf je teveel hooi op je vork neemt. Probeer hiervoor echt even goed naar jezelf te kijken. Vang de gevoelens op waar je normaalgesproken niet bij stilstaat: het continu hebben van een gehaast gevoel, het hebben van en overvolle agenda – op papier of in je hoofd.

Pak je rust, ontspan en laad op met activiteiten die je puur en alleen voor jezelf doet. Voel je niet schuldig, je zult jezelf dankbaar zijn!

Ook in de Daily van vandaag:
Vegetarisch keurmerk groeit mede dankzij McDonalds
In de Syrische stad Raqqa is de hoogste bestuurder een vrouw van 29

Bron: Gezondheid en co 
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie