De kracht van een hulphond

The Optimist 8 dec 2017 Gezondheid

Hulphonden, inmiddels ook wel bekend als assistentiehonden, zijn er in allerlei soorten en maten. We kennen allemaal wel de blindengeleidehond, maar een hond is tot veel meer in staat. Zo zijn er speciale hulphonden voor bijvoorbeeld mensen met epilepsie en diabetes. Maar ook kan de hulphond ingezet worden voor mensen met een posttraumatische stressstoornis of autisme.

Een hulphond kan dus bij veel verschillende stoornissen ondersteuning bieden. Omdat ieder mens anders is, is de training van een hulphond nooit hetzelfde. Er wordt gekeken naar het individu. De training van hulphonden is dan ook echt maatwerk. Zo is het niet voor iedere hond van belang dat hij het lichtknopje kan bedienen in de nacht, dit hangt af van of het baasje dat nodig heeft. Voor iemand die een nachtmerrie heeft, ten gevolge van bijvoorbeeld een posttraumatische stressstoornis, kan de lichtschakelaar bedienen bijvoorbeeld wel van belang zijn. Uiteindelijk moet de hond wel steun en sturing krijgen. Zo moet het baasje opdrachten geven aan de hulphond, bijvoorbeeld als er iets gepakt moet worden. Deze lijst met taken kan heel lang en divers zijn.

Kwaliteit van leven

Zo kan een hond buiten bijvoorbeeld voor afleiding zorgen wanneer het baasje zich in een voor hem spannende situatie bevindt. Dit zal dan zijn door het focussen op de hond, de hond heeft immers wel opdrachten nodig om te kunnen helpen. Ook kan een hulphond helpen bij het zoeken van een uitgang of doorgang in prikkelvolle situaties. Een ander voorbeeld van wat een hond kan bieden is steun. Steun tijdens bijvoorbeeld een behandeling of tijdens sociale activiteiten. Binnenshuis kan een hulphond ook veel betekenen. Zo kan het dier bijvoorbeeld houvast bieden bij de dagelijkse structuur, het baasje steunen wanneer hij of zij angstig is en helpen bij het wakker maken of juist bij het slapen. De kwaliteit van leven gaat dus omhoog.

Er is nog maar weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan naar wat voor effect een hulphond op zijn baasje heeft. Toch wordt vaak gezien dat de baasjes meer zelfvertrouwen krijgen, beter om kunnen gaan met emoties en zowel zelfstandiger als zelfredzamer worden.

Ook in de Daily van vandaag:
Dood zijn kan op Schiphol nu ook duurzaam
> Met deze 3 tips heb jij minder last van wintervermoeidheid

Bron: Doggo
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

2 reacties op “De kracht van een hulphond”

  1. Ben het er mee eens mijn vader was rolstoelpatient en heeft er enorm veel baat bij hehad hij had 3 hulphonden en dat heeft zijn leven veel zin en invulling en plezier gegeven.

Geef een reactie