Dood zijn kan op Schiphol nu ook duurzaam

The Optimist 8 dec 2017 Natuur & Milieu

Duurzaamheid is een trend die in alle segmenten van het bedrijfsleven doorsijpelt. Duurzaam bezig zijn is in de mode en als je als bedrijf niet meedoet loop je zwaar achter op de feiten. Er moeten immers klimaatdoelstellingen gehaald worden! Hoe niet-duurzaam het woord vliegveld ook mag klinken, zijn er toch ook gebieden waar een luchthaven wél duurzaam op kan zijn.

Op Schiphol worden al jaren overledenen en hun nabestaanden opgevangen en begeleidt die naar Nederland toe komen of juist ons land moeten verlaten. Om hier duurzaam op in te spelen heeft de Amsterdamse luchthaven een nieuw mortuarium geopend dat volledig duurzaam gebouwd is. Het nieuwe mortuarium bevindt zich op de grens van airside en landside, waardoor overledenen direct van en naar het vliegtuig gebracht kunnen worden. Daarbij vervangt het nieuwe gebouw het voormalige mortuarium dat plaats maakt voor de nieuwe pier van Schiphol.

Duurzaam mortuarium Schiphol

Het nieuwe gebouw voor het mortuarium werd gebouwd volgens het cradle-to-cradle principe. Dit betekent dat de materialen waaruit het gebouw bestaat gemakkelijk kunnen worden gerecycled of hergebruikt. Het mortuarium heeft de primeur: het is het eerste gebouw op en van Schiphol dat volgens dit principe is ontworpen.

Daarnaast voldoet het gebouw aan de BREEAM Outstanding criteria. Dit is een bouwniveau dat is behaald met isolerende energie opwekkende toepassingen, zoals het circulair klimaatbestendige watersysteem. Dit watersysteem filtert en slaat regenwater op waardoor het zelfs geschikt is als drinkwater. De elektriciteit komt van zonnepanelen en er wordt gebruik gemaakt van LED verlichting. Daarnaast is er gebruik gemaakt van ENS technologie waarbij fijnstof wordt opgevangen en zorgt voor een gezondere (werk)omgeving.

Een mortuarium staat natuurlijk niet alleen in het teken van duurzaamheid. Vanzelfsprekend is er rekening gehouden met verschillende culturen en rouwrituelen. Nabestaanden kunnen er ook afscheid nemen. Het mortuarium bestaat onder meer uit een opbaarruimte met bewassingsruimte, een verzorgingsruimte en een ruimte waar de politie lijkschouw kan uitvoeren.

Het duurzame mortuarium draagt bij aan Schiphols ambitie om in 2030 een zero waste-luchthaven te worden.

Foto credits: Z. Jacobs / Shutterstock.com

Ook in de Daily van vandaag:
De kracht van een hulphond
Met deze 3 tips heb jij minder last van wintervermoeidheid

Bron: Schiphol
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie