Communiceren met dieren: Hoe ervaren de koeien het leven op een biologische boerderij?

The Optimist 24 sep 2018 Zingeving

Dierentolk Piek Stor communiceert met dieren. Samen met filmmaker Petra Maartense van Happy View laten ze zien hoe dat in zijn werk kan gaan. Ook beschrijft Stor meerdere gesprekken met dieren in haar boek In de Stilte hoor je alles. We plaatsten beide filmpjes daarover online.

In gesprek

Stor gaat samen met filmmaakster Petra Maartense op bezoek bij de koeien op een biologische boerderij. In onderstaand filmpje krijg je een beeld van hoe de koeien en de stier zelf het leven op deze boerderij ervaren. Bovendien geeft het filmpje een kijkje in hoe het communiceren met dieren in zijn werk kan gaan. Terwijl ze ‘in gesprek’ is, legt Piek ook uit wat ze doet.

In de Stilte hoor je alles

In het boek In de Stilte hoor je alles (2011) beschrijft Piek nog veel meer gesprekken met dieren. Ook met vrije dieren’, die zichzelf liever geen wilde dieren noemen. In de praktijk wordt een dierentolk vaak ingeschakeld voor huisdieren zoals honden, katten en konijnen. Maar ook boerderijdieren zoals paarden hebben veel te vertellen.

In het nieuwe magazine van The Optimist met het thema ‘In dialoog met dieren’ lees je hier alles over.

Meer informatie: www.happyview.info / www.piekstor.nl

Lees ook: ‘De stem van het dier’

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

4 reacties op “Communiceren met dieren: Hoe ervaren de koeien het leven op een biologische boerderij?”

 1. Beste Piek Stor, kun je ook eens aan de koeien vragen hoe je voor het welzijn van de stiertjes en de moeders het beste om kunt gaan met het probleem van de stierkalfjes die ieder jaar geboren worden om melkkoeien melk te laten geven. Nu worden ze meteen bij de moeder weggehaald en zijn ze onwelkom ‘afval’. Ze worden zo snel mogelijk vetgemest en gedood of meteen doodgespoten en weggegooid.

  Daarnaast denk ik dat koeien zich ook kunnen ontwikkelen en groeien naar een bestemming bedoeld voor henzelf, in plaats van als voedsel voor ons te dienen. Wat een lieve wezentjes, het ontroert me dat ze zich zo opofferen, maar ik gun ze meer. Wij kunnen toegroeien naar volledig plantaardig voedsel en dan kunnen zij gewoon zo oud worden als de natuur hen toelaat!

 2. Geachte heer of mevrouw Boer,
  Hartelijk dank voor uw reactie. We zullen Piek informeren over uw vraag en wellicht kan/wil ze reageren.
  Hartelijke groet,
  De redactie van The Optimist

 3. Beste hr/mw Boer,
  Ja, dat laatste vind ik ook het meest wenselijke en dat is ook mijn droom om dat zo snel mogelijk te realiseren met elkaar.
  Ik heb het nog niet met koeien gehad over de stierkalfjes specifiek. Binnenkort ga ik weer naar een boerderij en ik zal kijken of het daar ter sprake mag komen.
  Wellicht is het handig om contact te houden via email hierover.
  Vriendelijke groet,
  Piek Stor

 4. Dank voor het doorgeven van mijn vraag en het antwoord! Ik ga Piek Stor nog even mailen via haar website, want ik ben erg benieuwd naar een eventueel antwoord over de stierkalfjes.

Geef een reactie