Collectief verenigt zich voor bouw duurzame woningen

The Optimist 4 dec 2019 Natuur & Milieu

Een collectief van vijftig mensen heeft een duurzaam appartementencomplex ontworpen. Het is voor het eerst dat een groep zich verenigt als wooncoöperatie en met een architectenbureau aan de slag gaat. In november kregen zelfbouw-wooncoöperatie De Warren en Natrufied Architecture te horen dat ze mogen gaan bouwen.

De Warren is de allereerste in Nederland die op deze manier als groep een pand gaat bouwen. ‘We hebben wel even een dansje gedaan toen we hoorden dat we de omgevingsvergunning binnen hadden’, vertelt Gerard Roemers, bestuurslid bij De Warren en verantwoordelijk voor het bouwproces, aan Duurzaamnieuws.

Het appartementencomplex wordt gebouwd op Centrumeiland IJburg in Amsterdam. Het pand bestaat uit zes lagen hout en 36 sociale en vrije sector huurappartementen. Bovendien wordt De Warren energieneutraal en de gevel van hergebruikt materiaal. Ook krijgt het veel gemeenschappelijke ruimten.

Roemers zegt: ‘We willen op alle vlakken innoveren. Dus we bouwen met hout, met bouwmaterialen die al een eerder leven hebben gehad en het ontwerp stimuleert menselijk contact. Dankzij onze architect hebben we deze droom nu in een realistisch ontwerp gevangen en ziet ook de vergunningverlener in dat het anders kan!’

Realistisch alternatief

Boris Zeisser van Natrufied Architecture zegt tegen Duurzaamnieuws: ‘Een project als De Warren wijkt in veel opzichten af van Hollandse standaardoplossingen, en valt daardoor niet eenvoudig binnen de gebaande paden van regelgeving en toetsingen. Dat de brandweer en de gemeente nu bevestigen dat bouwen met hout gewoon goed én veilig is, laat zien dat deze vorm van bouwen een realistisch alternatief is.’

De wooncoöperatie wilde dit plan al lang uitvoeren en is blij dat hun plan realiteit wordt. Het doel is om serieus bij te dragen aan de overgang naar een duurzame en circulaire bouw in hout. Voor de realisatie van dit initiatief is De Warren in gesprek met een aantal potentiële bouwbedrijven. Voor de zomer van 2020 wil de wooncoöperatie de eerste paal in de grond hebben geslagen.

Bron: Duurzaamnieuws
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Eén reactie op “Collectief verenigt zich voor bouw duurzame woningen”

Geef een reactie