Overheid moet uit ‘voorzorgsprincipe’ stappen

Yildiz Celie 8 nov 2019 Natuur & Milieu
De bouw raakt op slot, de landbouw loopt tegen grenzen aan en ‘biomassa is het grootste schandaal van deze eeuw’, kopte HP/De Tijd deze week. De bijstook van houtpellets in energiecentrales veroorzaakt namelijk meer CO₂-uitstoot dan kolenverbranding. Problemen die wellicht voorkomen konden worden. De overheid handelt namelijk uit een ‘voorzorgsprincipe’. In 1992 vond een milieuconferentie van IPCC plaats in Rio de Janeiro onder voorzitterschap van toenmalig minister Jan Pronk. ‘Onder druk van milieuorganisaties stond een voorstel op de agenda om wet- en regelgeving te baseren op dit voorzorgsprincipe. Pronk stemde hiermee in’, schrijft het Noordhollands Dagblad. De overheid kon hiermee in een vroeg stadium actie ondernemen op facetten die schade berokkenen. ‘Omdat we anders misschien wel te laat zouden zijn’, schrijft de krant. In Duitsland ontstond een oppositie tegen dit voorstel. Ruim 3.500 wetenschappers dienden een petitie in tegen het voorzorgsprincipe, waaronder 72 Nobelprijswinnaars. Het argument van de wetenschappers was: ‘Eerst moet wetenschappelijk onderzoek gedaan worden als problemen zich voordoen. Daarna kunnen maatregelen getroffen worden. De kans bestaat namelijk dat a) het anders niet werkt, b) het veel geld kost zonder resultaat en c) of het plan werkt contraproductief.’ Het verzoek om de petitie in stemming te brengen, werd geweigerd.

Het volledige artikel lezen?

Geen abonnee, maar wil je wel artikelen lezen? Geen probleem. Je kunt losse artikelen kopen via Uhmi. Uhmi is een nieuwe manier om snel en veilig te betalen voor artikelen en direct verder te lezen. Probeer het nu uit en krijg een euro gratis.

Lees met Uhmi voor €0,50 Word Abonnee Log in
Yildiz Celie

Yildiz Celie

Yildiz Celie (1979) is nieuwsgierig naar het leven, optimistisch over duurzaamheid en heeft een achtergrond...

Meer over Yildiz Celie >

Reacties

Eén reactie op “Overheid moet uit ‘voorzorgsprincipe’ stappen”

  1. Die opmerkingking dat je als e-mobilist gestraft wordt door de 100 km/u is erg raar. Ook die electriciteit wordt ergens opgewekt en het is dus ten voordeel van het milieu als e-auto’s ook zuiniger zijn. Niet perse waar ze rijden, maar wel waar de stroom wordt opgewekt.

Geef een reactie