Cardiologen organiseren spreekuur voor het vrouwenhart

The Optimist 23 sep 2021 Gezondheid

Vrouwen die zich zorgen maken om hun hartgezondheid kunnen woensdag 29 september terecht op een bijzondere locatie. De drie bekendste vrouwencardiologen van het land houden die dag een spreekuur in het theater.

Janneke Wittekoek, Angela Maas en Harriette Verwey beantwoorden vragen van vrouwen uit het publiek over hartgezondheid. Hiermee willen de cardiologen vrouwen zonder verwijzing meer kennis en kracht geven. ‘Vrouwen komen vaak te laat bij ons terecht. Zolang de dagelijkse medische praktijk in Nederland nog achterloopt op het gebied van het vrouwenhart, zoeken wij de vrouwen op in een prettige omgeving’, zegt Wittekoek.

Belang van het spreekuur

Wereldwijd overlijdt een op de drie vrouwen aan een hartziekte. Hartaandoeningen bij vrouwen worden door artsen niet altijd herkend, omdat tijdens onderzoek vaak blijkt dat de vaten rondom het hart schoon zijn, legt Wittekoek uit. ‘Veel vrouwen krijgen geen adequate behandeling omdat duidelijke richtlijnen ontbreken. Hun klachten worden afgedaan als atypisch. Dit is echt een blinde vlek in de zorg. Vrouwen met psychische en menopauzale klachten worden onderbehandeld terwijl zij juist een hoger risico hebben op hartklachten.’

Eigen ervaring

Het spreekuur vindt plaats in Schouwburg Amstelveen en wordt georganiseerd op Dress Red Day. De dag waarop aandacht wordt gevraagd voor hart- en vaatziekten bij vrouwen. De middag start met de documentaire De slag om het vrouwenhart, gemaakt door Hella de Jonge. In de film laat zij uit eigen ervaring zien hoe hartklachten bij vrouwen worden onderschat. Na afloop beantwoorden de cardiologen vragen uit het publiek. Freek de Jonge modereert het spreekuur.

Aanmelden voor het spreekuur kan hier.

Meer lezen:
Het vrouwenhart is anders
Eerste game voor vrouwen in de overgang
De kracht van de cyclus

The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Geef een reactie