Brandwonden behandelen met huid van de kweek

The Optimist 23 okt 2017 Gezondheid

Wanneer een brandwond ernstig is kan het nodig zijn om de verbrande huid te verwijderen en huidtransplantaten aan te brengen. Hoe dit proces verloopt hangt van de wond af. Maar nu is er een nieuwe behandeling waar veel hoop op is gevestigd.

In Nederland bevinden zich drie brandwondencentra. Deze centra starten deze maand met een bijzondere manier van het behandelen van brandwondenpatiënten. De brandwonden worden namelijk behandeld met een huid die gekweekt is. Deze nieuw gekweekte huid is opgebouwd uit huidcellen van de patiënt zelf.

Brandwonden genezen zonder littekens

Met deze nieuwe behandeling zet Brandwondenzorg Nederland als eerste in Europa de stap om van onderzoek naar praktijk te gaan. Prof. dr. Esther Middelkoop van de Vereniging Samenwerkende Brandwondencentra Nederland legt het proces uit. ‘Met behulp van tissue engineering kweken we een deel van een nieuw orgaan (huid) dat we transplanteren op diepe brandwonden van zowel kinderen als volwassen patiënten die zijn opgenomen in onze (kinder)brandwondencentra. Deze behandeling leidt tot minder littekens.’ Dankzij deze innovatieve behandeling zijn ze een grote stap dichterbij hun droom: brandwonden genezen zonder littekens.

Sneller en beter herstellen

Afgelopen jaar is onderzoek gedaan naar de veiligheid van deze nieuwe behandeling. En inmiddels zijn ze zo ver dat de eerste patiënten behandeld worden met de nieuw gekweekte huid. En dit schept hoop. Op dit moment is het namelijk niet mogelijk een groot stuk van de eigen huid te transplanteren, hierdoor wordt het probleem eigenlijk verplaatst. Ook ontstaat er op de donorplek een diepe wond, waardoor de patiënt kans heeft op infecties. Het transplanteren van de huid van een donor is ook niet mogelijk, omdat het lichaam de huid zal afstoten en de patiënt hierdoor ziek wordt. Deze nieuwe behandeling is daarom een uitkomst. Niet alleen zal de patiënt minder littekens hebben, maar ook herstelt de patiënt sneller en beter.

Het begin van iets moois

Dit is het begin van iets moois. Er wordt namelijk ook al gedacht aan de volgende stap bij het kweken van huid: het behouden van haren en zweetklieren. Hier wordt hard aan gewerkt in het laboratorium in Beverwijk. En ook deze stap is belangrijk, zodat het probleem met warmteregulering bij patiënten aangepakt kan worden en de beste zorg geleverd kan worden.

Ook in de daily van vandaag:
Hier komt het groenste hotel van Nederland
5 redenen om vroeg op te staan

Bron: Medical Facts
The Optimist

The Optimist

The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.

Meer over The Optimist >

Reacties

Reacties zijn gesloten.