The Optimist
The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.
Je hebt avondmensen en ochtendmensen. Wanneer je pas laat in slaap valt is het lastig om ’s morgens vroeg uit bed te stappen en om vervolgens fluitend naar je werk te gaan. Maar hoe zorg je als avondmens nu voor een goede nachtrust? Promovenda Moniek Geerdink van de Rijksuniversiteit Groningen deed onderzoek naar het verband tussen licht en goed slapen en komt met drie tips.
Hoe verleidelijk het ook is om ’s ochtends in alle donkerte nog even rustig wakker te worden, is het verstandig om gelijk de gordijnen open te doen. Geerdink adviseert om als je wakker wordt zoveel mogelijk licht tot je te nemen. Voor de avondmensen die de gordijnen liever dichtlaten is er nóg een hulpmiddel: het mobieltje. Hoewel je vóór het slapen gaan beter niet met je telefoon in bed kunt liggen om snel in slaap te kunnen vallen, is het ’s ochtend wel degelijk een goed hulpmiddel om wakker te worden. ‘Zelfs de schermen van je telefoon en je laptop geven goed blauw licht, dus dat is goed in de ochtend’, verklaart Geerdink.
Zit je overdag op kantoor? Ga dan vooral tijdens de lunch even een blokje om. Wij van The Optimist-redactie kunnen het iedereen aanbevelen, het heeft namelijk ook een positief effect op je hersenactiviteit en je dagelijkse stappen. Geerdink adviseert het ook: ‘Er zijn aanwijzingen gevonden dat meer licht overdag ook je nachtrust kan bevorderen’.
Als laatste tip adviseert Geerdink om ’s avonds de lichten zoveel mogelijk te dimmen. Vind je het wel fijn om je partner of gezin te kunnen zien? Doe dan wat kaarsjes aan. ‘Zorg dat er niet teveel licht is, je moet er net bij kunnen lezen’, aldus Geerdink.
Bovenstaande tips kon Geerdink geven naar aanleiding van onderzoek in een zogeheten ‘tijdvrije ruimte’. In deze ruimte werd gemeten of mensen beter slapen wanneer ze meer daglicht krijgen. In de ruimte konden de onderzoekers zelf bepalen wanneer ze mensen ‘licht of donker gaven’ en werd met speciale lampen daglicht nagebootst. Deelnemers aan het onderzoek waren mensen die laat slapen. De onderzoekers gaven hen blauw licht in de ochtend. Volgens Geerdink zijn er steeds meer aanwijzingen dat meer licht overdag de slaap kan bevorderen. Er is echter wel meer onderzoek nodig naar hoe dit individueel toepast kan worden.
Ook in de Daily van vandaag:
> De kracht van gezichtsuitdrukkingen in wedstrijdsituaties
> Huidkanker mogelijk te verslaan met injectie
Schrijf je gratis in voor onze PositiefNieuwsBrief (1 tot 3 e-mails per week). Uitschrijven kun je ieder moment door op de unsubscribe-link te klikken die onderaan iedere mailing staat.
Reacties