The Optimist
The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.
Overdag zien we ze zelden, maar wie goed luistert, hoort ze ’s nachts tussen de blaadjes ritselen. We hebben het over de egel. Deze beestjes staan in Nederland op de lijst van beschermde dieren. Reden genoeg om deze herfst de tuin egelvriendelijk te maken. Wij geven zeven tips.
De egel is een nachtdier. Dit betekent dat ze overdag slapen en ’s nachts actief worden. In de donkere uurtjes verlaten zij tijdelijk hun holletje en gaan ze op zoek naar voedsel. Voor de egel is het geen probleem om in het donker op zoek te gaan naar eten; een egel is slechtziend en vangt zijn prooi op gehoor en reuk. Tijdens de zoektocht naar voedsel leggen egels grote afstanden af, waarbij ze zich snel van de ene naar de andere plek verplaatsen. Wanneer je een egel te gast hebt in de tuin, heb je naar alle waarschijnlijkheid een stuk minder last van slakken, wormen en spinnen. Deze beestjes zijn voor de egel namelijk een heerlijke maaltijd. Ook mieren, pissebedden en kikkers staan op het menu.
Net als vele andere dieren plant de egel zich voort in het voorjaar. De mannetjes gaan dan op zoek naar een vrouwtje om te paren. Vrouwtjes maken een nestje van bladeren, takjes en gras. Na de bevruchting duurt het ruim een maand voordat moeder egel bevalt. Meestal brengt zij zo’n drie tot acht jonge egels ter wereld. Na vier weken gaan de jongen zelf op zoek naar voedsel. Al na zes weken verlaat de moeder het nest en moeten de jonkies zien te overleven.
Jonge egels houden hun eerste winterslaap samen in het nest waar zij zijn geboren. Voordat zij in winterslaap gaan, moeten zij genoeg lichaamsgewicht hebben om te kunnen overwinteren. Een volwassen egel begint daarom eerder aan een winterslaap, maar moet eerst op zoek gaan naar geschikt onderdak. Een vereiste voor een geschikte plek om te overwinteren is dat deze veilig, droog en warm is. Een egel verliest tijdens zijn winterslaap ongeveer een kwart van zijn lichaamsgewicht en moet bij het ontwaken in het voorjaar snel kunnen eten om weer op gewicht te komen.
Met onderstaande stappen maak je je tuin egelvriendelijk. Wellicht kun je niet alle maatregelen treffen, maar alle kleine beetjes helpen om het deze beschermde dieren te ondersteunen.
– Zorg dat er voldoende schuilplek is. Rommelige tuinen zijn voor egels vaak aangenaam omdat er voldoende beschutting en voedsel is.
– Zorg voor voedsel. Hoe groener de tuin, hoe meer insecten (lees: voedsel) er zijn.
– Een egel drinkt water. Tuinen met een vijver of een bakje water zijn daarom egelvriendelijker. Geef beslist geen melk, dit is niet goed voor een egel.
– Als er makkelijk egels in de tuin kunnen komen, zorg er dan voor dat er een doorgang is naar andere tuinen of aangrenzende grond. Een haag als afscheiding is perfect. Heb je een schutting? Zorg dan voor een doorgang van 15 bij 15 centimeter.
– Maak zelf een geschikt egelhuis. Dit kan met een bos takken en hout.
– Maak absoluut geen gebruik van slakkengif of andere bestrijdingsmiddelen. Dit soort producten zijn schadelijk voor de egel.
– Als er te weinig voedsel in de tuin te vinden is, kun je bijvoeren met speciaal egelvoer, muesli, pindakaas of gedroogde meelwormen.
Wanneer je overdag een jong of ziek egeltje tegenkomt, en deze minder dan 300/400 gram weegt, is dit geen goed teken. Het diertje mag je niet zelf verzorgen. Plaats de egel in een doosje en breng hem naar een egelopvang in de buurt.
Ook in de Daily van vandaag:
> Een nieuwe manier om medicijnen te bezorgen
> Een langer leven in een groene omgeving
Schrijf je gratis in voor onze PositiefNieuwsBrief (1 tot 3 e-mails per week). Uitschrijven kun je ieder moment door op de unsubscribe-link te klikken die onderaan iedere mailing staat.
Reacties